Home » Galtaji monkey tempel Jaipur
Galtaji monkey tempel

Galtaji monkey tempel Jaipur

Tijdens onze rondreis door India en Nepal bezochten we – net buiten Jaipur – de Galtaji monkey tempel. Waar ik eigenlijk een toeristische attractie verwachtte bleek de tempel uiteindelijk een fotogenieke en sfeervolle plek!

Galtaji monkey tempel

Galtaji monkey tempel

Het is net een filmset, de betoverende wereld van de Galtaji monkey Tempel, gelegen net buiten het kleurrijke Jaipur, India. Deze unieke tempel, ook wel bekend als de “Monkey Temple” of apen tempel, is veel meer dan alleen een religieuze bestemming – het is een levendig en opwindend avontuur! De tempel is naar schatting gebouwd in de 18e eeuw. Het exacte jaar van de bouw is niet precies vastgesteld. Het wordt algemeen aangenomen dat de constructie van de tempel begon in de vroege jaren van de 18e eeuw en zich over een bepaalde periode heeft ontwikkeld. Het is een meesterwerk van Rajput-stijl met zijn levendige fresco’s en gedetailleerde gravures. De tempel is een heiligdom gewijd aan Lord Hanuman, de hindoe-aapgod, en trekt zowel pelgrims als toeristen aan.

Hanuman temple - apen tempel

Apen!

Stel je voor: je beklimt een schilderachtige route, omgeven door weelderig groen en de geur van wierook die zich vermengt met de aardse geuren van de natuur. Terwijl je omhoog loopt, ontvouwt zich een adembenemend uitzicht over de stad Jaipur en haar majestueuze forten op de achtergrond. 

De tempel zelf is een meesterwerk van architectuur, met een complex van zoetwaterbronnen en prachtige paviljoens die als juweeltjes in de heuvels zijn ingebed. Maar wat de Galtaji monkey Tempel echt buitengewoon maakt, zijn de vrije bewoners van deze heilige plek – de ondeugende en charismatische apen die zich overal laten zien! Deze apen wonen in de heuvels, maar dalen dagelijks af naar de tempel.

Terwijl je door de apen tempel dwaalt, word je omringd door een gemeenschap van brutale, maar uiterst charmante makaak apen. Ze spelen rond de eeuwenoude pilaren, klimmen nieuwsgierig over de trappen en kijken je aan met hun slimme ogen. 

Galtaji monkey tempel

Als je geluk hebt, kun je getuige zijn van hun speelse capriolen terwijl ze balanceren op de rand van een bassin en elkaar achtervolgen door de gangen. Hun aanwezigheid geeft de tempel een dynamische en levendige sfeer, een unieke combinatie van spiritualiteit en natuurlijke energie.

Galtaji monkey tempel

Heilige baden

Maar er is meer te ontdekken dan alleen de apen. De Galtaji Apen Tempel herbergt ook heilige baden, bekend als ‘kunds’, waarin gelovigen zich ritueel reinigen. Deze baden worden gevoed door natuurlijke bronnen die door de heuvels stromen. Je kunt er dan ook gelovigen zien bidden en zich onderdompelen in het koele, verfrissende water.

Verwacht dus een boeiende mix van prachtige architectuur, schitterende vergezichten, vrolijke apen en de serene spirituele beleving van de baden. Een aanrader wanneer je in Jaipur bent.

Je betaalt voor de monkey tempel geen entree, alleen een kleine bijdrage voor het gebruik van je fotocamera (geldt ook voor het maken van foto’s met je telefoon.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*