Home » Adembenemend Rome #3 en recept kaasmandje en limoncello
Bakjes van Parmezaanse kaas

Adembenemend Rome #3 en recept kaasmandje en limoncello

Door gastblogger Dieneke van der Waal – (lees ook het verslag van dag 1 en dag 2 in adembenemend Rome). De echte bezienswaardigheden van Rome liggen relatief gezien niet zo ver van elkaar vandaan. Dus met een paar lekker lopende schoenen kom je heel eind. Maar wil je nog iets meer van Rome zien, dan is het echt een aanrader om een dagje een e-bike te huren. Dit hebben wij op onze derde dag gedaan bij Starbikes.

Adembenemend Rome op de e-bike

Op de e-bike door adembenemend Rome

Bij Starbikes kregen we supermooie fietsen mee en gingen we op pad. Onze eerste rit ging naar de Catacomben van Rome. Omdat deze wat verder van het centrum afliggen kom je er niet zo snel, maar op de fiets ben je er binnen 15 minuten. Er zijn minstens veertig van deze ondergrondse christelijke begraafplaatsen onder en nabij Rome gevonden. Sommige zijn pas in de tweede helft van de 20ste eeuw ontdekt. De Catacomben bestaan uit een soort van labyrint van ondergrondse gangen van soms wel vier verdiepingen diep. In de gangen werden ‘gaten’ in de wanden gehakt waarin de doden werden bijgezet. Deze werden dan afgesloten met een plaat van terracotta of van marmer. De rijkere families hadden vaak een grafkamer waar de wanden versierd waren met muurschilderingen, die vaak een bijbels verhaal of tafereel weergaven. Je kunt alleen met een tour met gids de catacomben in. Iets wat heel prettig is omdat het beneden best een donker doolhof is en de gids vertelt over de geschiedenis en de graven, erg interessant.

Trevifontein

Trevifontein

Na deze indrukwekkende tour springen we weer op onze e-bike, wat heel prettig is in de stad van de zeven heuvelen, en fietsen terug naar het centrum. Waar we als eerste bij één van de bekendste bezienswaardigheden stoppen, de Trevifontein. Een prachtige, immens grote fontein waar je meteen mee op de foto wil. Het is er altijd ontzettend druk zeker omdat iedereen er een muntje in wilt gooien. Het verhaal is dat als je met je rug naar de fontein staat en je ogen sluit dan moet je aan Rome denken en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooien, dat je dan ooit naar Rome zal terugkeren. Bij het werpen van twee muntjes zal je je geliefde ontmoeten in de ‘Eeuwige stad’ en werp je 3 muntjes dan zal dat leiden tot een huwelijk (of scheiding). Je begrijpt dat er door deze traditie heel veel muntjes in de fontein terecht komen. De gemeente Rome besteedt de opbrengst van de deze muntjes aan goede doelen. In 2016 is er 1,4 miljoen euro uit de fontein gevist…

Adembenemend Rome

Shoppen

Rome staat natuurlijk ook bekend om mode en vooral om de mooie schoenen die er te koop zijn. Zo zit er bij de Trevifontein een schoenenwinkel waar je inderdaad hele mooie schoenen of laarzen voor een hele goede prijs kunt kopen. Ik slaag er eigenlijk ieder jaar wel voor mooi paar schoenen voor mijzelf en voor mijn zoon. Het is ook grappig omdat er in de winkel zelf geen schoenen staan (alleen schoenendozen). Heb je leuke  schoenen gezien dan moet je die aanwijzen in de etalage en dan halen ze de schoenen uit het magazijn.

Vanaf de Trevifontein loop je zo de drietand in, dit is een leuk winkelgebied dat ligt rondom de fontein – Via di Ripetta, Via del Corso en Via del Babuino. Aan de laatste straat liggen de Spaanse trappen en deze drie straten komen allemaal uit op Piazza del Popolo. Vanaf Piazza del Popolo loop je via een oude trap naar boven het prachtige park Villa Borghese in. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Parmezaanse kaas bakjes

Lunch

Na ons bezoek aan dit prachtig en gezellig stukje van de stad fietsen we door naar het restaurant Roma Sparita in Trastevere waar we gaan lunchen. Volgens de wereldberoemde Amerikaanse kok Anthony Bourdain kan je hier de beste pasta van Rome – Cacio e Pepe in een mandje van kaas – eten. Hij heeft hier dit traditioneel Romaans gerecht voor zijn televisieprogramma No Reservations – Roma Part 1 – gegeten en noemde het ‘Simple and sublime’. Dus dat – en nog een aantal andere gerechten – moeten we proeven hier.

Als je een pastaliefhebber bent is dit echt een aanrader. Het is niet alleen ontzettend lekker, het wordt ook heel leuk opgediend in een mandje van kaas. Zo leuk dat ik het meteen thuis ook een keer ben gaan maken. De Cacio e Pepe naar het recept van Anne Marie in een mandje van Parmezaanse kaas.

Bakjes van Parmezaanse kaas

Mandje van Parmezaanse kaas

Voor 6 mandjes heb je nodig:

  • 250 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 6 glazen (niet te groot)
  • Bakpapier
  • Bakplaat

Verwarm de oven voor op 200 graden. Teken dan op het bakpapier zes cirkels – neem de omtrek van een bordje – en verdeel de geraspte kaas over de cirkels. Zorg er voor dat het een soort ‘bergjes’ zijn dus dat er iets meer kaas in het midden ligt. Dan wordt de bodem van het kaasbakje iets steviger.  Bak ze dan 10 tot 12 minuten in de oven. Haal ze daarna direct met een spatel van de bakplaat af en leg ze op een omgekeerd glazen.

Bakjes van Parmezaanse kaas

Vouw ze dan meteen met een keukenpapiertjes om het glas heen zodat er een mandje ontstaat. Laat de mandjes dan even afkoelen (hard worden). Dan opdienen met de pasta er in.

Bakjes van Parmezaanse kaas

Ook heel leuk om salade in te serveren.

Adembenemend Rome

Campo di Fiori

Na de lunch springen we weer op onze fiets en rijden richting Piazza Navona en Campo di Fiori. Als je het Piazza Navona op loopt ben je meteen onder de indruk van de prachtige witte kerk Sant’Agnese in Agone en de imposante fontein die er voor ligt. Als je daarna even om je heen kijkt zie je nog twee prachtige fonteinen en heel veel gezellige terrasjes op het plein, die voor een gezellige sfeer zorgen. Na een fotosessie gaan we door naar het bekenste marktplein van Rome, Campo di Fiori.

Het Campo di Fiore ligt een paar straten van Piazza Navona vandaan. Op Campo di Fiori is wekelijks een bloemenmarkt en dagelijks een ochtend markt waar ze verse groente & fruit, kruiden, olijfolie en souvenirs verkopen. Om het plein zitten allemaal restaurantjes met gezellige terrasjes waar je, met mooi weer, heerlijk even kan zitten. In het verlengde van het Campo di Fiori heb je ook nog een leuke winkelstraat. Nadat we daar ook nog even doorheen gelopen zijn fietsen we weer terug richting de fietsenverhuur . Onderweg stoppen we nog even in een leuke winkelstraat niet ver van het Centraal station – Via Nationale – om daarna onze fiets weer in te leveren. Bij Starbikes kregen we alvast een voorproefje van hun nieuwe tour die ze vanaf maart aanbieden. Bij deze tour fiets je naar een aantal bekende highlight in Rome, daar krijg je een Virtual Reality bril op en kun je zien hoe de plek er oorspronkelijk uit heeft gezien. De volgende keer dat ik Rome ga bezoeken ga ik zeker deze 3 uur durende e-bike Tour & Virtual Reality doen. Echt helemaal geweldig!

Adembenemend Rome

Delicatessen

Onderweg naar ons hotel stappen we uit bij Piazza del Popolo uit de metro en lopen over Ponte Regina Margherita naar nog een leuke winkelstraat – Via Cola di Rienzo richting het Vaticaan waar ons hotel vlakbij ligt. In een zijstraat van deze winkelstraat – Via Tacito – zit een schattig winkeltje met echt de lekkerste Italiaanse delicatesse. Omdat we nog behoorlijk vol zitten van die overheerlijke en zeer uitgebreide lunch nemen we hier een aantal lekkere hapjes mee voor vanavond.

Onze laatste avond genieten we deze heerlijke delicatesse ’s….lekker met een glaasje limoncello 😉 Heb weer ontzettend genoten van Rome….tot volgend jaar!

Zelf limoncello maken

Limoncello

Na zulke heerlijke dagen in Rome heb ik thuis ook eens limoncello gemaakt. Iets wat niet heel moeilijk is maar waar je wel wat geduld voor nodig hebt. Om een lekkere limoncello te maken zijn de verhoudingen van de ingrediënten het belangrijkste.

Voor ongeveer 3 liter limoncello had ik het volgende nodig:

  • 6 biologische citroenen – je gebruikt alleen de schil van de citroenen en die moet onbespoten zijn.
  • 1 liter alcohol van 97% – deze is alleen bij de slijterij of groothandel (Sligro ofzo) te krijgen.
  • 1 kilo kristalsuiker
  • water (1 tot 1, 5 liter
  • Goed afsluitbare flessen – bijvoorbeeld een fles met beugelsluiting

Kook de flessen eerst 10 minuten in kokend water uit. Schil dan de schil van de citroenen. Zorg er voor dat er zo min mogelijk wit aan de schil zit, dit kan de limoncello bitter maken. De citroenen kun je uitpersen en het citroen sap als ijsblokjes invriezen. Is lekker voor in de limoncello als deze gedronken kan worden 😉

Doe de citroenschillen in de luchtdichte fles of pot. Giet daarna de alcohol er bij. Zet het geheel in een kast of een donkere plek. Schut het geheel 4 weken lang 1x per dag een keer goed door, geef een kusje op de fles en zet hem weer terug in de kast.

Na die 4 weken verwarm je het water en los je de suiker er in op. Ik heb 1,25 liter water genomen. Hoe minder water hoe stroperiger de limoncello.

Laat het suikerwater afkoelen. Zeef de citroenschillen uit alcohol. Deze zijn wit en hard geworden en kun je weggooien. Meng de alcohol door het afgekoelde suikerwater. Doe de limoncello weer in luchtdichte flessen en zet deze weer in voor 4 weken terug in de kast.

Zelf limoncello maken

Na deze 4 weken is de limoncello lekker om te drinken. Het lekkerste is het om de limoncello lekker in de vriezer te leggen zodat je het ijskoud kunt drinken.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*