Spaghetti cacio e pepe

Cacio e pepe is een Romeinse klassieker en betekent letterlijk ‘kaas en peper’. Het is een eenvoudig gerecht met slechts 3 ingrediënten: spaghetti, peper en pecorino (schapenkaas).

Het geheim van een goede cacio en pepe zit ‘m niet zozeer in de ingrediënten maar in de bereiding. Een ingenieus ‘trucje’ van het langzaam smelten van de kaas met een deel van het zetmeelrijke kookwater van de pasta zorgt voor een smeuïge saus waar geen room, boter of olie aan te pas komt.

Spaghetti cacio e pepe

Wat heb je nodig (per persoon):

  • 100 gram spaghetti (bij voorkeur tonnerelle maar zie die maar eens te krijgen in Nederland)
  • 1 theelepel versgedraaide zwarte peper
  • 50 gram pecorino, fijngeraspt
Kook de spaghetti in ruim water met wat zout beetgaar (meestal zo’n 8 minuten). Meng de peper door de geraspte kaas. Giet de pasta af maar vang per portie een half glas van het kookwater op. Doe de uitgelekte pasta terug in de pan en voeg de helft van het kookwater en het pecorino/peper mengsel toe. Zet het vuur laag en roer met een houten lepel tot de kaas begint te smelten en het samen met het pastakookvocht een saus vormt. Voeg zo nodig extra kookwater of extra kaas toe, het resultaat moet smeuïg zijn. Serveer direct, het liefst in voorverwarmde borden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge