Home » Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe is een Romeinse klassieker en betekent letterlijk ‘kaas en peper’. Het is een eenvoudig gerecht met slechts 3 ingrediënten: spaghetti, peper en pecorino (schapenkaas).
 
spaghetti cacio e pepe

Het geheim

Het geheim van een goede cacio en pepe zit ‘m niet zozeer in de ingrediënten maar in de bereiding. Een ingenieus ‘trucje’ van het langzaam smelten van de kaas met een deel van het zetmeelrijke kookwater van de pasta zorgt voor een smeuïge saus waar geen room, boter of olie aan te pas komt. Koop wel de beste pecorino die je kunt vinden (bij een goede kaaswinkel). En de allerbeste pasta Met zo weinig ingrediënten moet je zorgen dat de kwaliteit optimaal is. Meer lekkere spaghetti recepten? Wat dacht je van spaghetti bolognese, spaghetti alle vongole of spaghetti carbonara?

Spaghetti cacio e pepe

Wat heb je nodig (per persoon):

  • 100 gram spaghetti (bij voorkeur tonnerelle maar zie die maar eens te krijgen in Nederland)
  • 1 theelepel versgedraaide zwarte peper
  • 50 gram pecorino, fijngeraspt
Kook de spaghetti in ruim water met wat zout beetgaar (meestal zo’n 8 minuten). Meng de peper door de geraspte kaas. Giet de pasta af maar vang per portie een half glas van het kookwater op. Doe de uitgelekte pasta terug in de pan en voeg de helft van het kookwater en het pecorino/peper mengsel toe. Zet het vuur laag en roer met een houten lepel tot de kaas begint te smelten en het samen met het pastakookvocht een saus vormt. Voeg zo nodig extra kookwater of extra kaas toe, het resultaat moet smeuïg zijn. Serveer direct, het liefst in voorverwarmde borden.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*