spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole is wat mij betreft het perfecte voorbeeld van hoe je met een eenvoudig gerecht door het gebruik van de beste ingrediënten een culinair hoogstandje op tafel kunt zetten. Spaghetti alle vongole is denk ik wel mijn favoriete Italiaanse pastagerecht.

spaghetti alle vongole

Er zijn voor dit gerecht twee bereidingswijzen te onderscheiden . Mijn favoriete wijze is ‘in bianco’ – in het wit – met olie, knoflook, witte wijn en peterselie. De andere bereidingswijze is in rosso – in het rood – waarbij aan de pasta ook nog tomaatjes en rode peper wordt toegevoegd.

Vongole – venusschelpjes in het Nederlands – zijn helaas niet altijd even goed verkrijgbaar. Ik koop ze meestal bij de Makro of Sligro (mijn man is zelfstandig ondernemer met een pasje, hoe fijn!). Maar een goede visboer kan ze vast voor je bestellen. Wat ik ook regelmatig gebruik zijn kokkels. Ze zien er anders uit (wat groter en gestreept) maar doen qua smaak niet onder voor venusschelpen. En ze zijn vaak de helft goedkoper!

Spaghetti met kokkels

Was de vongole goed in schoon water, geef een tikje tegen de schelpjes die nog een beetje open staan en gooi die schelpjes die niet meer dicht gaan weg. Eigenlijk net als bij mosselen.

Spaghetti alle vongole

Wat heb je nodig (4 personen):

  • 300 g spaghetti
  • 600 g vongole (gewassen)
  • 2 teen knoflook in dunne plakjes
  • 200 ml witte wijn (pinot grigio is heel lekker!)
  • 2 el olijfolie
  • Scheutje olijfolie extra virgine
  • ½ bosje gehakte peterselie (ca. 15 gram)
  • peper en zout

Kook de spaghetti in water met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet zo ongeveer 5 minuten voor de pasta klaar is een grote wok of koekenpan op het vuur. Verhit de olijfolie in de pan en fruit hierin de knoflook.

Doe de schoongemaakte vongole in de pan, schud even goed om en voeg de witte wijn toe. Leg het deksel tenminste 1 minuut op de pan. Houd vervolgens de vongole goed in de gaten, alle schelpjes gaan nu open en de wijn verdampt (gooi vongole die dicht blijven weg). Schud regelmatig om, al dan niet met het deksel op de pan.

Giet de pasta af en voeg toe aan de vongole. Doe hier nog een scheut goede olijfolie, vers gemalen peper, zout (eerst even proeven, de vongole maken het gerecht vaak zout genoeg) en de fijngehakte peterselie bij en serveer direct!

Serveer met vers stokbrood of ciabatta, om lekker alle restjes saus mee op te eten!

Summary
recipe image
Recipe Name
Spaghetti alle vongole
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

4 Comments

  1. Oeh dat ziet er goed uit! Denk dat ik mijn man hier een groot plezier mee zou doen!!
    Nicole recently posted…Bloggen, werk en een gezin. Is het te combineren?My Profile

  2. Heerlijk! Ook lekker met mosselen
    Demi | DE KOOKFABRIEK recently posted…CRANBERRY-APPELSMOOTHIEMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge