Truffelrisotto

Naast ultiem comfortfood is risotto ook nog eens een heerlijk bijgerecht. En mag het wat chiquer, bijvoorbeeld voor een speciaal dinertje of Kerst, serveer dan eens deze truffelrisotto. Een culinaire traktatie!

truffelrisotto

Je kunt de risotto maken met zowel de witte (zomer)truffel als de zwarte wintertruffel. Ik gebruikte hiervoor geweckte truffel (uit een potje). Geen truffel voorhanden? Je kunt ook truffeltapenade of truffelolie gebruiken. Proef zelf even of je de smaak van de truffelrisotto voldoende uitgesproken vindt. Risotto over? Maak dan eens deze fantastische risotto ballen! Liever geen truffel? Maak dan gewoon de klassieke risotto.

Truffelrisotto

Wat heb je nodig (hoofdgerecht voor 2 of bijgerecht voor 4 personen)

  • 1 ui
  • 200 gram Arboriorijst (risotto rijst)
  • 75 ml droge witte wijn
  • 0,8 liter paddenstoelenbouillon (ik gebruik gewoon een blokje van AH)
  • 150 g paddestoelen (bijvoorbeeld cantherellen, oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons of een mix hiervan)
  • 75 g ongezouten roomboter (haal ca. een half uur tevoren uit de koelkast)
  • Parmezaanse kaas
  • 30 gram zwarte wintertruffel (of truffelolie of –tapenade)
  • olijfolie
  • versgemalen peper

Snijd de ui fijn. Verwarm een scheutje olijfolie en bak hierin de ui glazig. Voeg de rijst toe en bak al roerend ca. 2 minuten mee totdat ieder rijstkorreltje glanst. Doe de witte wijn erbij en laat op een matig vuur koken totdat alle vocht is opgenomen. Voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe. Wacht iedere keer totdat de bouillon is opgenomen voordat je nieuwe toevoegt. Laat de risotto op deze manier langzaam gaar worden (ca. 30 minuten).

Schaaf een paar plakjes van de de truffel en houd deze apart. Rasp de rest van de truffel en meng dit met de roomboter. Of meng wat truffeltapenade door de roomboter. Bak in een andere pan de paddestoelen in wat olie en breng op smaak met wat zout en peper.

Als de risotto gaar is meng je de paddestoelen en de truffelboter door de risotto. Laat nog 3 minuutjes intrekken met het deksel op de pan.
Serveer met geraspte Parmezaanse kaas naar smaak en plakjes geschaafde truffel.

Ook leuk om te lezen:

Summary
recipe image
Recipe Name
Truffelrisotto
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge