Home » Mijn favoriete comfort food: risotto

Mijn favoriete comfort food: risotto

Ken je de term ‘comfort food’? Comfort food is eten waar je blij van wordt. Comfort food is rustgevend, hartverwarmend, troostrijk. Een gerecht helemaal alleen voor jezelf of juist om samen met vrienden of familie te delen. Welk soort gerechten daar onder vallen is natuurlijk persoonlijk maar de overeenkomsten zijn vaak groot: denk bijvoorbeeld aan (oma’s) zelfgemaakte kippensoep, wentelteefjes of warme appeltaart. Jamie Oliver heeft er zelfs een heel boek over geschreven (‘Jamie’s Comfort Food’).

risotto

Voor mij is risotto het ultieme comfort food. Warm, hartig en romig. Verrassend eenvoudig te maken en het roeren heerlijk rustgevend.

Risotto

Wat heb je nodig (vier personen):

  • 400 gram risottorijst (ik gebruik meestal arborio rijst)
  • 1,5 liter kippenbouillon (ik maak het gewoon van een blokje..)
  • 2 dl. Witte wijn
  • 1 ui
  • 75 gram versgeraspte Parmezaanse kaas + extra om te serveren
  • Olijfolie
  • 25 gram boter
  • peper/zout

Maak de bouillon en houdt ‘m net tegen de kook aan. Snijd de ui fijn. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de ui in een paar minuten op een middelhoog vuur. Voeg nu de rijst toe en roer door zodat iedere rijstkorrel glanst van de olie. Voeg nu de witte wijn toe en roer totdat bijna al het vocht is opgenomen. Draai het vuur later en voeg – met ongeveer een ruime soeplepel per keer – de bouillon toe en roer totdat vrijwel alle vocht is opgenomen. Blijf dit herhalen – en blijf roeren – totdat alle vocht is opgenomen en de rijst zacht met een bite is, dit duurt ca.30 minuten.

Haal de risotto van het vuur, voeg de boter en Parmezaanse kaas toe, doe een deksel op de pan en laat nog een paar minuten rusten. Proef de risotto, voeg eventueel nog wat zout en peper toe en serveer met nog wat extra Parmezaanse kaas.

risotto homemade

Je kunt op deze basis nog eindeloos variëren. Risotto alla Milanese breng je op kleur en smaak met saffraan. Risi e bisi is een typische risotto met spek en doperwten. Of wat dacht je van een heerlijke citroenrisotto met het sap en de rasp van citroenen? Risotto laat zich ook perfect combineren met paddestoelen en met vis.

Heb jij weleens risotto gemaakt en wat is jouw favoriete comfort food?

2 Comments

  1. Ga dit een keertje maken! Lijkt me heerlijk en ben dol op korte ingrediënten lijstjes 😉 Mijn favoriete comfortfood is toch wel een broodje hamburger denk ik, oeps!

  2. Zeker een keer doen, je zult het vast heerlijk vinden!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*