Home » Gnudi di ricotta met boter en salie

Gnudi di ricotta met boter en salie

Op 24kitchen zag ik Jamie Oliver Italiaanse gnudi di ricotta maken. Nu heb ik een aantal jaar in Italië gewoond en veel geleerd over de Italiaanse keuken maar van gnudi had ik echt nog nooit gehoord. Het recept komt uit het boek Jamie’s comfort food. En comfort food is de perfecte benaming voor deze luchtige ricottaballetjes, die geweldig combineren met de botersaus en salie. Een hele aparte ervaring, zowel qua smaak als mondgevoel.

Gnudi betekent overigens ‘naakt’ in het Italiaans. Waarin naakt terugslaat op het feit dat dit feitelijk een raviolivulling zonder de pasta is.

Gnudi di ricotta

Wat heb je nodig (4-6 personen, voor 20 balletjes gnudi di ricotta, als voorgerecht zijn ca. 3-4 balletjes per persoon voldoende)

  • 500 gram ricotta (belangrijk: koop ricotta van goede kwaliteit bij de kaasboer!)
  • 50 gram Parmezaanse kaas (+ extra naar wens om te serveren)
  • Vers geraste peper
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • (Zee)zout
  • Fijne griesmeel
  • 50 gram roomboter
  • 10 blaadjes salie
Meng de ricotta met de Parmezaanse kaas, peper, snuf zout en de nootmuskaat tot een glad mengsel. Proef even, de smaak van nootmuskaat moet subtiel aanwezig zijn.
gnudi balletjes

Doe een laag griesmeel op een bord. Maak 20 balletjes van het ricottamengsel (let op, dit is niet makkelijk) en rol deze door de griesmeel om ze een jasje te geven. Bestrooi de balletjes met meer griesmeel en zorg ervoor dat ze rondom bedekt zijn. Zet het bord onafgedekt in de koelkast en laat ze minstens 8 uur (of een hele nacht) staan. De griesmeel onttrekt het overtollige vocht en maakt de balletjes stevig.

Haal de gnudi uit de koelkast en rol ze in je handen tot ze mooi rond zijn. Kook de balletjes (eventueel in delen) in een grote pan met kokend water en een snufje zout. De gnudi zijn klaar als ze boven komen drijven (ongeveer 3 minuten).

Smelt intussen de roomboter in een koekenpan. Bak hierin rustig de salieblaadjes krokant. Haal de blaadjes uit de pan en leg ze op een bord. Schep de gnudi rechtstreeks uit het water in de koekenpan met boter en doe er een eetlepel van het kookvocht bij. Haal de pan van het vuur, rasp er een laagje Parmezaanse kaas op, sprenkel er een paar drupjes citroensap over en hussel door elkaar. Serveer de gnudi in warme kommen en strooi er nog wat geraspte Parmezaanse kaas, nootmuskaat en de krokante salieblaadjes over.

gnudi fail

p.s. Ik heb ter illustratie van dit recept de originele foto van het recept gnudi di ricotta van Jamie Oliver gebruikt. Normaal zou ik het allerliefst mijn eigen foto gebruiken, het eindresultaat is toch vaak een tikkeltje anders. Maar in dit geval was het resultaat – voor het oog althans – zo NIET lekker dat ik deze foto echt niet prominent in beeld wilde hebben. Toch smaakte het fantastisch! De volgende keer zal ik betere ricotta gebruiken (en eventueel eerst laten uitlekken, ik bleek niet de enige bij wie de eerste portie mislukt) en de foto in de herkansing gooien 🙂

8 Comments

  1. Dit klinkt echt waanzinnig lekker! Luchtige ricotta balletjes hmm. Jammer dat de foto niet gelukt was maar volgens mij is dit geen straf om nog eens te maken 😉

  2. sunny mama

    Ik geloof het direct dat dit lekker is, ook al getuigt de foto daar niet direct van. Salie is een kruid waar ik nooit aan denk om het te gebruiken en dat is eigenlijk wel een beetje stom want het is o zo lekker.

    Dank voor de tip, Anne-Marie. Dit wordt er eentje om te bewaren!

  3. Ziet er heerlijk uit. En wat een prachtige foto!

  4. Dat lijkt me heerlijk! Jammer dat de foto niet gelukt is, maar het belangrijkste is natuurlijk of het heeft gesmaakt 🙂

  5. Nee dat is idd geen straf nee! Hopelijk kan ik dan ook de foto vervangen!

  6. Ik gebruik salie ook b.v. in de hartige taart en deze week heb ik ook salie limonade gedronken! (niet zelf gemaakt hoor, maar het kan in principe wel).

  7. Ik neem aan dat je die van Jamie zelf bedoelt hahaha

  8. Zeker weten, maar als foodblogger hoop je toch op een beetje meer 🙂

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*