Home » Pastasalade bandiera Italiana

Pastasalade bandiera Italiana

Heel wat jaren geleden at ik bij een geweldig goed Italiaans restaurant in het Duitse Essen een pizza die was gebaseerd op de Italiaanse vlag (la bandiera Italiana). Het rood van de parmaham, het wit van de mozzarella en het groen van de rucola. De smaakcombinatie was zo lekker dat deze de inspiratie werd voor een pastasalade bandiera italiana, die al meer dan 10 jaar een klassieker is in onze familie
pastasalade bandiera italiana
Lekker als avondmaaltijd met wat focaccia of ciabatta brood, maar ook ideaal als bijgerecht bij de barbecue. De smaak te pakken? Ik heb nog veel meer lekkere pastasalades op mijn blog:

Pastasalade bandiera Italiana

Wat heb je nodig (hoofdgerecht voor 4, bijgerecht voor 6-8)

 • 400 gram pasta (spirali)
 • 150 gram parmaham
 • 100 gram rucola
 • grote bol mozzarella (of minibolletjes mozzarella)
 • 100 gram Parmezaanse kaas
 • 50 gram pijnboompitjes
 • goede extra vergine olijfolie

 

 Rooster de pijnboompitjes even kort in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin kleuren.
Doe in een grote schaal de parmaham in reepjes (knippen of scheuren), de mozzarella in stukjes (snijden of scheuren), de Parmezaanse kaas in grove krullen (schaven), de rucola en de geroosterde pijnboompitjes.
Kook de pasta in 8 minuten gaar in kokend water met een snufje zout. Giet af in een vergiet en spoel in de vergiet af met koud water tot de pasta is afgekoeld.
Schud uit en voeg toe aan de grote schaal met ingrediënten. Voeg een paar flinke scheuten olijfolie toe naar smaak en roer goed door. De olijfolie is echt naar smaak. Ik heb geen idee hoeveel ik zelf precies toevoeg, is een kwestie van proberen en proeven. In ieder geval niet te zuinig zijn!

7 Comments

 1. Het is opmerkelijk, maar in Duitsland kun je vaak lekker Italiaans eten, inderdaad!
  Een inspirerend pasta-gerechtje is dit. Ik bevind me (weer eens) in een vegetarische periode, maar ik ben ervan overtuigd dat die lekkere parmaham goed vervangbaar is door bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes. (Want we moeten natuurlijk wel in stijl 'bandiera Italiana' blijven, qua kleuren. Lekker eenvoudig, zowel voor wat betreft het bereidingsproces als de smaakcombi. Dit wordt 'm voor morgen (met dat schitterende weer op komst…)

 2. Lekker en makkelijk! Ik ben van plan om ook wat meer pasta salades te maken. Dit recept komt dan goed van pas 🙂

 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 4. Er wonen ook veel Italianen in Duitsland, dat zal wel een van de redenen zijn. Gegrilde paprika lijkt me trouwens ook wel een goede bega-vervanger voor de ham!

 5. Ik bedoel dus vega 🙂

 6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 7. Pasta salades zijn heerlijk als avondmaaltijd in de zomer! En ik neem, als er over is, ook vaak een bakje mee naar het werk voor de lunch

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*