Door gastblogger Dieneke van der Waal – Op onze tweede dag (lees ook het verslag van dag 1) in adembenemend Rome gaan we weer vroeg op pad want voor onze tour door het Colosseum en het Forum Romanum willen we eerst nog even ergens ontbijten. Omdat ons hotel vlakbij het Vaticaan is nemen we de metro richting het Colosseum. Bij de halte Cavour stappen we uit in dit buurtje waar veel leuke zaakjes zitten waar we even kunnen ontbijten met een heerlijk kopje koffie. Als je een paar straatjes verder van een ‘hotspot’ gaat zitten betaal je voor een cappuccino vaak maar € 1,50.
Adembenemend Rome: het Colosseum
Onze tour begint naast het Colosseum voor een plek waar vroeger de gladiatoren die in het Colosseum vochten woonden. In de trainingskazerne leefden en trainde de gladiatoren samen. Er werd vaak goed voor de gladiatoren gezorgd, ze kregen bijvoorbeeld hoog energetisch eten om te zorgen dat ze sterk waren voor de gevechten. Een slaaf kopen was duur maar ook de huisvesting en voeding voor een slaaf was duur. Daarom werd er alles aangedaan om een vechter zolang mogelijk te laten vechten, want hoe meer gevechten hoe meer ze aan een vechter konden verdienen.
Vanaf deze plek is het vijf minuutjes lopen naar de ingang van het imposante Colosseum. Het handige van het vooraf regelen van een toegangskaartje of tour is dat je niet in de rij – die soms heel lang kan zijn – hoeft te staan en zo naar binnen kan lopen. Onze gids – een jongeman uit Servië die in Rome studeert – vertelt eerst veel over het ontstaan van het gebouw. Het Colosseum is gebouwd door keizer Vespasianus op de plek waar eerst een meer lag voor het paleis Domus Aures van de gehate keizer Nero. Hij liet het amfitheater bouwen om een plek te creëren waar het volk naartoe kon gaan om hun ellende – in die tijd waren veel mensen heel arm – even te vergeten. Hier konden de mensen ‘genieten’ van de gevechten tussen de gladiatoren. Er werd ook tegen wilde dieren gevochten. De bezoeker kregen een zitplaats naar hun sociale status, de armste zaten op de buitenste ring bovenin en de belangrijkste mensen mochten vlakbij het grondlevel zitten. De gevechten organiseerde de keizer om het volk te vermaken maar hierdoor steeg ook zijn populariteit onder het volk, niet geheel onbelangrijk. Zo konden er wel 70.000 mensen naar het spectaculaire spelen kijken.
Wilde dieren
Het gebouw was bijzonder gemaakt met vier verdiepingen boven de grond en onder de grond de verblijven van de wilde dieren. Deze werden met liftkooien omhoog getakeld waar ze via een loopbrug en een luik de arena binnen liepen. De gladiators liepen door een onderdoorgang van de kazerne naar de arena. Ook hoefde het publiek niet in de volle zon te zitten tijdens de spelen omdat er een groot doek aan de palen van de bovenste ring was bevestigd. Deze werd door zeelieden bediend.
Het was keizer Honorius die de er voor zorgde dat de gevechten in het Colosseum stopte. Hij vond ze te barbaars. Na honderden jaren waarin meer dan 300.00 mensen en dieren – deze gevechten hebben zeker bijgedragen aan het uitsterven van bepaalde diersoorten in dit continent – het leven verloren. Doordat het Colosseum niet meer gebruikt werd, door blikseminslag, brand en een aantal aardbevingen raakte het Colosseum snel in verval. Al snel werden er stenen vanaf gehakt voor de bouw van andere gebouwen, hierdoor mist het Colosseum nu ook een buitenste ring.
Uiteindelijk zag Paus Benedictus XIV de historische waarde van het gebouw en zorgde er voor dat de restauratie werd ingezet. Gelukkig maar want het Colosseum is nu nog steeds het symbool van Rome en bezoek hieraan is dan ook echt de moeite waard.
Forum Romanum
Na het bezoek aan Colosseum lopen we door naar het Forum Romanum – latijns voor Romeins marktplein. Dit ligt schuin tegenover het Colosseum en is nu een soort park met opgravingen van ruïnes. Voor het Forum Romanum het bruisende hart van Rome werd was het een moeras tussen 3 heuvels. Maar aan het eind van de 7eeeuw werd het drooggelegd en ontstond er het centrum van Rome. Er werd gehandeld, politiek besproken, beslissingen genomen. Er waren verschillende tempels waar mensen konden bidden. Kortom hier gebeurde het.
Uiteindelijk is er veel verloren gegaan door aardbevingen en plunderingen. Zo werd veel marmer gestolen en gebruikt voor de bouw van andere gebouwen – met name voor kerken – zoals de Sint Pieterskerk in Vaticaanstad.
Het Forum Romanum is behoorlijk uitgestrekt dus je kunt hier uren rondwandelen. Bij veel ruïnes van bekende gebouwen staan bordjes met tekst en uitleg. Leuk om er op je gemak door heen te slenteren en te fantaseren over hoe die mensen geleefd moeten hebben. Wij hebben er een uurtje met onze gids doorheen gelopen en besluiten dat het dan ook wel weer voldoende is…..het is ondertussen wel weer tijd voor een uitgebreide lunch!
Trastevere
En wel voor een lunch met traditionele Romaanse gerechtjes. Hiervoor gaan we naar de wijk Trastevere. Deze wijk ligt rondom de Basiliek di Santa Maria waar je in de vele charmante straatjes heel veel gezellige restaurantjes, barretjes en terrasjes vindt. Wij gaan dit keer net even buiten de bekende straatjes naar Trattoria Da Teo op Piazza dei Ponziani. Als je als een echte Roman wilt lunchen is het handig om even van tevoren te reserveren want tussen 12 en 3 zit het restaurant eigenlijk altijd vol. Als we ons eerste gerechtje – een gerecht met de vergeten groente Puntarelle – proeven weten we meteen waarom, dit is zooooo lekker.
Daarna eten we naast homemade gnocchi met vongole en gefrituurde ansjovis ook carciofi alla guidia – gefrituurde artisjok op Romaanse wijze. Na de gekookte versie die we gister hebben gegeten is deze ook heel lekker. Dit ga ik thuis ook zeker een keertje maken.
Helaas is het in Rome not-done om na 12 uur nog een cappuccino te bestellen. Ik kan espresso of eventueel koffie met melk er naast krijgen maar cappuccino kan de ober echt niet uitserveren. Dus dan maar een limocello sorbet hihi
Na de lunch lopen we terug naar de andere kant van de Tiber naar het grote bijzonder mooie witte gebouw Palazzo Venezia op Piazza Venezia. Nu kom ik al jaren in Rome en bezoek elk jaar deze plek. Nooit geweten dat je helemaal bovenop dit gebouw – dat tegenwoordig een museum voor Middeleeuwse kunst is, Museo de Palazzo – kunt en van waar je een fantastisch uitzicht hebt over de hele stad.
Hierna gaan we weer naar ons hotel want morgen gaan we op de fiets de rest van adembenemend Rome bekijken…..nu al zin in!
Carciofia alla guidia
Thuis heb ik inderdaad het romaanse gerecht Caciofi alla Guidia gemaakt.
Hiervoor heb je nodig:
- 4 (Romeinse) artisjokken – romeinse artisjokken zijn wat paarser dan gewone artisjokken
- Sap van 1 biologische citroen
- Voldoende extra vergine olijfolie
- Peper en zout
Verwijderde de buitenste harde blaadjes van de artisjok, laat een stukje van het steeltje er nog even aan zitten. Doe de artisjokken meteen na het schoonmaken in water met het citroensap om te voorkomen dat ze zwart kleuren. Laat ze daarna goed uitlekken en droog ze af. Verhit ondertussen een flinke hoeveelheid olijfolie. De artisjokken moeten tot ongeveer de helft in de olie liggen.
Als de olie warm genoeg is leg je de artisjokken er in. Frituur de artisjokken dan ongeveer 20 minuten, tot ze zacht zijn. Draai ze regelmatig om.
Haal de artisjokken uit de olie en laat ze goed uitlekken. Duw dan voorzichtig op de artisjokken zodat ze een beetje open gaan staan. Verhit de olijfolie weer en bak dan de artisjokken dan nog 2 tot 3 minuten aan alle kanten gelijkmatig. Laat ze hierna weer goed uitlekken en eet ze met een beetje peper & zout. De blaadjes zijn nu lekker knapperig en het hart is heel zacht.
Eet smakelijk!!