Home » Crème brûlée
crème brûlée

Crème brûlée

Soms kom ik er achter dat een gerecht wat we thuis regelmatig eten, nog helemaal niet op mijn blog staat. Dat is ook het geval met crème brûlée, het favoriete toetje van mijn twee mannen. Van Peter kreeg ik voor Valentijnsdag een crème brûlée brander cadeau (hé, we zijn niet voor niets al bijna 27 jaar samen!) dus werd het hoog tijd dit dessert weer eens te maken en op de blog te plaatsen!

Crème brûlée

Crème brûlée brander

In het verleden had ik een kleine goedkope brander van Action of Blokker. Eigenlijk meer een soort aansteker waarmee je een behoorlijke tijd bezig was. Toen ik daar genoeg van had ging ik over op het grovere werk: een soldeerbrander van Peter. Maar dat was ook weer een beetje overdreven….Nu ben ik helemaal happy met mijn mooie ‘officiële’ crème brûlée brander.

My happy life februari 2019

Suiker

Ik gebruik het liefst rietsuiker om te bestrooien en branden, heb altijd het idee dat dat beter karameliseert. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is gaar ik de schaaltjes niet in een bak water in de oven. Ik vind het teveel gedoe en heb gemerkt dat het zo ook prima werkt.

Tips over hoe eieren te scheiden en wat je kunt doen met overgebleven eiwit of eidooier?

crème brûlée

Crème brûlée

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml verse slagroom
  • 6 eierdooiers (middelgroot)
  • 100 g kristalsuiker
  • Rietsuiker of gewone suiker (om te bestrooien)

Verwarm de oven voor op 125 °C. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng de slagroom met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat op laag vuur 5 min. trekken. Verwijder het vanillestokje en laat de room iets afkoelen.

Doe de eidooiers met de suiker in een grote kom en klop wit en luchtig. Schenk de hete room erbij en roer tot het mengsel wat dikker wordt. Verdeel over de schaaltjes. Zet de schaaltjes voorzichtig op een rooster in de oven. Laat de crème brûlée in ca. 45 min. gaar worden en helemaal stollen.

Laat 30 min. op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast.

Bestrooi met rietsuiker en karameliseer de suiker met een crème brûlée brander of plaats de schaaltjes ca. 1 minuut vlak onder de grill (hoogste stand)

Summary
recipe image
Recipe Name
crème brûlée
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Ziet er heerlijk uit! Ik heb de brander ook liggen, enkel nog maar gebruikt voor merengue, maar dit moet ik er ook eens mee gaan maken!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*