Home » Koken op gas versus elektrisch koken
koken op gas versus elektrisch - keramisch

Koken op gas versus elektrisch koken

Tussen nu en 2050 gaat ieder Nederlands huishouden over op elektrisch koken. Koop je een nieuwbouwwoning, dan is de kans groot dat je helemaal geen gasaansluiting meer hebt. Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van koken op gas versus elektrisch koken? Ik zet het voor je op een rij.

koken op gas versus elektrisch

Koken op gas versus elektrisch koken

koken op gas versus elektrisch - gas

Koken op gas

De aanschaf van een gaskookplaat is vaak goedkoper dan de aanschaf van een keramische- of inductiekookplaat. Bovendien zijn alle pannen die je koopt of al hebt geschikt voor koken op gas.

Voor mij is het grootste voordeel dat je de temperatuur – de hoogte van het vuur – met gas veel nauwkeuriger kunt instellen. Koken op gas is echt koken op gevoel. En aan het vlammetje kan ik goed zien of dit voldoende is voor de stoofschotel om nog uren te pruttelen (eventueel met een extra verdeelplaatje). En met de wokbrander wok ik op hoog vuur snel mijn noodles met kip en groente gaar!

Nadeel van koken op gas is dat het weliswaar goedkoper is dan elektrisch maar dat het energieverbruik niet erg efficient is. Je verliest veel warmte. En het grootste nadeel: het schoonmaken is nogal een klusje, door het gebruik van alle losse onderdelen en pannendragers!

koken op gas versus elektrisch - inductie

Inductie koken

Koken op inductie is een vorm van elektrisch koken die snel, veilig en zuinig is. Bij inductie koken wordt niet de kookplaat maar de pan verwarmd. Wanneer er dus geen pan op staat gebeurt er ook niets. Hierdoor verlies je weinig energie.

Het grootste voordeel: de kookplaat is super makkelijk schoon te maken! En veilig, want na het verwijderen van de pan schakelt de plaat uit en koelt snel af. Wanneer je een beetje vergeetachtig bent (of aan het worden bent) dan is inductie koken stukken veiliger dan gas!

Nadeel van inductie koken is de (duurdere) prijs van de aanschaf van de kookplaat en het feit dat je speciale pannen nodig hebt die geschikt zijn voor koken op een inductiekookplaat. De bodem van de pan moet namelijk magnetisch zijn, en recht, zodat deze ‘herkent’ wordt door de kookplaat. Pannen waarmee eerder op gas is gekookt zijn vaak al vervormd en zijn dan ook niet meer geschikt voor koken op inductie.

koken op gas versus elektrisch

Keramisch koken

Keramisch koken is een vorm van elektrisch koken. Buiten het voordeel dat de kookplaat super makkelijk is schoon te maken én het feit dat alle pannen geschikt zijnn voor keramisch koken kent deze manier van koken voornamelijk nadelen ten opzichte van inductie. De kookplaat heeft even tijd nodig om op te warmen en blijft nog lang heet nadat je klaar bent met koken. Hierdoor verlies je onnodig energie en maak dat deze kookplaat minder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Ook schakelt deze kookplaat niet automatisch uit na het koken.

Zelf kook ik – tot volle tevredenheid – op gas. Lekker op gevoel, wat koken juist ook zo leuk maakt. Maar ik moet toegeven: het is me al een aantal keer overkomen dat – na het koken – het gas nog aanstond…. Als ik een nieuwe kookplaat ga aanschaffen dan wordt het zeker inductie koken.

Hoe kook jij? Op gas of elektrisch?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Budgetplan. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

9 Comments

  1. Op gas, en wat zal ik het lastig krijgen om over te stappen……voor mij voorlopig nog niet!!

  2. Heb de overstap van gas naar inductie gemaakt. Wat een geweldige beslissing!! Het is veel preciezer en….het is binnen een paar seconden schoon. Love it!!

  3. Ik kook sinds een half jaar op inductie. Superblij mee. We zijn -om het uit te proberen- begonnen met een plaat voor één pannetje. Dat beviel goed en daarna een grotere (inderdaad behoorlijk aan de prijs) plaat met zgn. kookzones ook geschikt voor hele grote pannen. Uiteindelijk deed maar één pannetje (aluminium) van de bestaande uitzet het niet dus dat viel reuze mee. Deze plaat laat zich prima instellen voor verwarmen en sudderen. Eerlijk gezegd beter nog dan het oude gasfornuis. Bij de kleine plaat gaat dat niet, die blijft te heet. Er zit dus veel verschil in wat je aanschaft. En inderdaad, doekje erover en klaar is Kees! En last but not least: in combinatie met de zonnepanelen maarliefst 500 euro teruggekregen van de energiekosten over 2018!

  4. Gas! Vind het zalig om op gas te koken. Inductie is sneller warm, maar ik houd niet van het elektrisch gevoel aan de kookpot op inductie, dat “trilt” zo een beetje. Het poetsen van een plaat is voordeliger, maar ze zijn ook fragieler. Bij verscheidene vrienden van ons al een paar keer een barst in de plaat, omdat er een kruidenpotje op de plaat viel, vanuit het kruidenrekje dat vaak rechtboven de kookplaat wordt geplaatst… dat is wel een nadeel.

  5. Ik vind het ook fijn dat je de temperatuur en de hoogte van het vuur goed kan controleren bij een gasfornuis. Mijn eten brand niet zo snel aan en ik heb het gevoel dat het veiliger is omdat ik een elektrische kookplaat weleens heb vergeten uit te zetten. Natuurlijk heeft iedereen hierin zijn voorkeur.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*