Home » Handige tips over meel en rijsmiddelen
tips over meel en rijsmiddelen

Handige tips over meel en rijsmiddelen

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen bloem en meel? En wat is precies zelfrijzend bakmeel? Wanneer gebruik je baksoda en wanneer bakpoeder? Ik vertel je er alles over in dit overzicht met handige tips over meel en rijsmiddelen.

tips over meel en rijsmiddelen

Handige tips over meel en rijsmiddelen

verse zwarte pasta

Meel

Meel is (in de meeste gevallen) gemaakt van gemalen graankorrels. In meel zitten zemelen en vezels. Er zijn verschillende soorten meel. Tarwemeel – het meest voorkomende meel – wordt gemaakt van tarwe en bevat veel voedingsstoffen. Dit meel gebruik je bijvoorbeeld voor het maken van brood. Er is ook meel van durum (harde) tarwe, speciaal geschikt voor het maken van pasta.

Tegenwoordig is er ook veel meel verkrijgbaar van andere graansoorten of bijvoorbeeld van noten. Denk bijvoorbeeld aan speltmeel, roggemeel of amandelmeel. Amandelmeel gebruik je bijvoorbeeld voor het bakken van macarons of bitterkoekjes.

tips over meel en rijsmiddelen

Bloem

Als meel wordt gezeefd, krijg je bloem. Hoe meer gezeefd, hoe fijner de bloem. Patentbloem is een voorbeeld van hele fijngezeefde bloem. Bloem gebruik je bijvoorbeeld voor het bakken van cake.

Valentijns tulbandcakejes

Zelfrijzend bakmeel

Een beetje verwarrende naam, want eigenlijk is zelfrijzend bakmeel geen meel maar bloem. Met toevoeging van bakpoeder. Hierdoor krijg je meer lucht in het deeg of beslag. Bijvoorbeeld voor het maken van muffins of tulbandcakejes. Geen zelfrijzend bakmeel in huis? Voeg aan 100 gram bloem 3 gram bakpoeder toe voor hetzelfde resultaat.

tips over meel en rijsmiddelen

Rijzen maar: rijsmiddelen!

Voor stevige degen, zoals brooddeeg, gebruik je gist als rijsmiddel. Zout en gist houden niet van elkaar dus meng eerst het gist en daarna pas het zout door het deeg. Brood zonder gist kun je ook bakken met zuurdesem. Een zogenaamde ‘zuurdesemstarter’ is niet meer dan een papje van bloem en water. Op internet vind je hiervoor diverse recepten, bijvoorbeeld deze https://www.foodlog.nl/artikel/zuur-desem/

Voor lichter deeg of beslag (cake en koekjes) dat je wilt laten rijsen, kun je zowel baksoda als bakpoeder gebruiken. Het verschil? Baksoda reageert op zuur en heeft dus een zuur ingrediënt in het recept nodig om te gaan werken. Bijvoorbeeld karnemelk (in deze scones) of citroensap.

Bakpoeder is eigenlijk baksoda waaraan een zuur is toegevoegd. Als je geen zure ingrediënten in je baksel hebt, gebruik je bakpoeder.

tips over meel en rijsmiddelen

Bakhulpjes

Beslag voor bijvoorbeeld cupcakes of muffins verdeel je in heel handig in gelijke porties met een ijsschep.

Bak je vaak recepten van Amerikaanse sites, bijvoorbeeld via Pinterest? Dan is deze omrekentabel erg handig!

Eerder schreef ik een handig artikel over verschillende soorten suikers en welke suikers je waarvoor gebruikt.

Heb je voor je baksel alleen een eiwit of eierdooier nodig? In dit artikel vertel ik je hoe je het makkelijkst een ei kunt scheiden én wat je met de overgebleven dooier of eiwit allemaal kunt doen!

Bewaar deze handige tips over meel en rijsmiddelen op Pinterest:

Pinterest pin meel

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Je zegt in je stuk ‘Tegenwoordig is er ook veel meel verkrijgbaar van andere producten dan graan. Denk bijvoorbeeld aan speltmeel, roggemeel’ maar spelt en rogge zijn juist andere graansoorten, niet andere producten dan graan.

  2. Hi Anne Marie
    Ik ben n zuurdesemstarter begonnen en zie nu – op dag 3 – dat ik per ongeluk ipv bloem zelfrijzend bakmeel heb genomen?. Moet ik dan opnieuw beginnen? Ik heb nl nog nét genoeg roggemeel en bloem voor 1 brood. En kan de deur niet uit omdat ik thuiszit met Corona. Fijn als je me advies wilt geven. Dank!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*