Tijdens mijn verblijf op Cyprus at ik op een olijvenboomgaard een paar plakjes heerlijke olijvencake. Gebakken door Andreas, die samen met Klea Eveleos Country House runt. En dus ook geweldig lekker kan koken, getuige ook de kookworkshop die hij ons gaf. Gelukkig kon ik – door veel complimentjes te geven – het recept voor deze heerlijke olijvencake van hem ontfutselen!
Olijvencake of olijvenbrood?
Door de ingrediënten zal je dit gerecht eerder een olijvenbrood dan een olijvencake willen noemen. Toch heeft het weldegelijk een cake-achtige structuur, zonder dat er eieren in verwerkt zijn. Het gerecht is dan ook geschikt voor mensen die vegan eten.
Borrel of tussendoortje
Serveer het olijvenbrood bij de borrelplank. Ook lekker als tussendoortje, Bodhi en ik nemen graag een paar plakjes mee naar school of werk!
Olijvencake
Wat heb je nodig (kleine cakevorm van 22-24 cm)
- 250 gram bloem
- 1 zakje gist
- 100 ml olijfolie
- 150 ml lauw water
- 1 theelepel zout
- Ca. 150 gram fijngesneden groene en zwarte olijven
Meng de bloem, zout, olijfolie, water en gist en kneed tot een soepel deeg. Meng er de fijngesneden olijven door.
Leg een theedoek over de kom en laat ca. een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het deeg in een kleine cakevorm en bak in het midden van de oven gaar in 40 minuten.
Heb jij weleens een hartige cake gemaakt?