Home » Geschiedenis van beroemde gerechten # 16: uitsmijter en eggs benedict
geschiedenis van beroemde gerechten: hollandaisesaus

Geschiedenis van beroemde gerechten # 16: uitsmijter en eggs benedict

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie twee bekende eiergerechten: de uitsmijter en eggs benedict.

Geschiedenis van beroemde gerechten-eggs benedict

Geschiedenis van beroemde gerechten

Geschiedenis van beroemde gerechten: Uitsmijter

Uitsmijter

Een uitsmijter is – naast iemand die ongewenste bezoekers buiten de deur houdt – een eiergerecht bestaande uit een aantal sneetjes brood en minimaal twee spiegeleieren. Ook bestaan er variaties met spek, ham en of kaas.

Taalkundigen zijn het er niet over eens waar de naam van dit gerecht precies vandaan komt. De eerste vermelding van het woord uitsmijter als gerecht komt uit 1899.

Genoemde verklaringen zijn o.a. het feit dat voor dit gerecht eieren snel uit de pan worden gesmeten (?), dat het gerecht in Amsterdam vaak door uitsmijters werd gegeten (??) of dat het gerecht vaak werd gegeven vlak voor sluitingstijd van cafés, wanneer de keuken eigenlijk al dicht was, en dus werd gegeten vlak voor je er ‘werd uitgesmeten’. Die laatste verklaring lijkt mij persoonlijk het meest logisch.

De herkomst van het gerecht komt uit Duitsland, waar het Strammer Max wordt genoemd. Plat voor ‘een erectie’, omdat eieren goed voor de potentie zouden zijn.

geschiedenis van beroemde gerechten: hollandaisesaus

Eggs Benedict

Een typisch Amerikaans ontbijt- of brunchgerecht, bestaande uit een Engelse muffin, ham, gepocheerd ei en hollandaisesaus.

Eggs Benedict werden eind 19eeeuw populair in New York. Ook hier zijn er weer vele verhalen die de herkomst van de naam zouden moeten verklaren. Was het effectenhandelaar Lemuel Benedict, die in 1894 zijn kater wilde bestrijden en de kok van het Waldorf Astoria vroeg om een gerecht met toast, spek, eieren en hollandaisesaus?

Delmonico’s, 1906

Of was het het echtpaar Benedict, dat rond 1870 in het restaurant Delmonico’s in New York om ongeveer hetzelfde gerecht vroeg?

Waarschijnlijk is het recept veel ouder en meegenomen naar Amerika door emigranten. In het beroemde ‘Mrs Beeton’s book of household management’ uit 1861 werd namelijk al een recept geplaatst voor hollandaise saus met de vermelding ‘om te gebruiken bij benedictine’.

Tot slot is het zelfs nog mogelijk dat dit heerlijk gerecht een pauselijke herkomst heeft. Paus Benedict XIII, die aan het hoofd van het Vaticaan stond tussen 1724 en 1730, stond in die tijd op een streng dieet van eieren en toast, op zijn verzoek met een citroensaus.

Op mijn blog vind je het recept om zelf (eenvoudig) eieren te pocheren en hollandaisesaus te maken. Muffin en ham erbij (broodje mag ook) en je eggs Benedict zijn klaar!

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Bewaar dit verhaal op Pinterest:

Pinterest pin uitsmijter en eggs benedict

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*