Home » Spekkoek bakken
Zelf spekkoek bakken

Spekkoek bakken

Deze maand mocht ik voor de maandelijkse foodblogswap koken van de blog van Andreas, Metkortindekeuken, die nu in Groningen woont maar oorspronkelijk uit Den Haag komt. Dan heb je al een streepje voor hè. Andreas heeft de ziekte van Lyme maar probeert deze chronische en nare ziekte niet zijn leven te laten beheersen. Hij wordt blij van een dagje in de keuken staan of lekkere hotspots te bezoeken. Hij was ook mee met de foodbloggerstour Den Haag! Van zijn blog koos ik de spekkoek, want zelf spekkoek bakken moet je als Hagenees toch een keer gedaan hebben!

Zelf spekkoek bakken

Spekkoek: Indisch erfgoed

Ooit was Nederlands-Indië een kolonie van Nederland en was Den Haag de stad van waaruit de kolonie werd bestuurd. Den Haag was ook de plaats waar grote maatschappijen die opereerden in Indië hun hoofdkantoor hadden, waar veel oud-Indië gangers zich vestigden en waar vele toko’s hun deuren openden. Niet voor niets vind hier ieder jaar de Pasar Malam plaats (tegenwoordig Tong Tong Fair). Als echte (import) Hagenees moest een spekkoek bakken wel in mijn repertoire staan toch? Een recept voor een lekkere rendang daging met zelfgemaakte boemboe vind je al op mijn blog!

Zelf spekkoek bakken

Spekkoek

Spekkoek bakken is niet moeilijk maar wel veel werk. Of eigenlijk gezegd: het kost veel tijd. Want iedere keer opnieuw moet de spekkoek uit de oven worden gehaald en er een laagje aan worden toegevoegd. Ik weet niet of het aan mijn oven lag, aan de vorm of het recept van Andreas, maar de eerste keer mislukte mijn spekkoek helaas. Een paar dagen later deed ik een tweede poging en verdubbelde de tijden. En deed de bakvorm boven in de oven. Dit keer lukte de spekkoek gelukkig wel.

Tips over hoe eieren te scheiden en wat je kunt doen met overgebleven eiwit of eidooier?

zelf spekkoek bakken

Spekkoek bakken

Wat heb je nodig:

 • 10 eierdooiers
 • 8 eiwitten
 • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 250 gram poedersuiker
 • 125 gram bloem
 • 3 eetlepels koekkruiden

Springvorm (18-20 cm)
Bakpapier

Klop de eiwitten luchtig met een eetlepel van de poedersuiker

Klop de eiwitten met 1 el poedersuiker luchtig. Mix de boter met de rest van de poedersuiker en meng er vervolgens één voor één de eidooiers door. Klop ca. 10 minuten licht en luchtig. Spatel dan het eiwitschuim en vervolgens de bloem erdoor. Verdeel het beslag in twee gelijke delen en meng de koekkruiden door één deel. Roer goed door.

Verwarm de oven op 160 ºC bovenwarmte. Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Verdeel 2-3 lepels wit beslag over de bodem. Zet de springvorm op een rooster bovenin de oven. Bak  10 minuten en giet de volgende laag van bruine beslag erop. Bak weer 10 minuten. Ga zo door tot al het beslag op is.

Summary
recipe image
Recipe Name
Spekkoek bakken
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 26 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

6 Comments

 1. Wini schuster

  Dat ziet er heel goed uit Anne Marie, had een heel ander idee bij spekkoek.
  Wel een tijdrovend werkje.

 2. Ik heb nu zin in spekkoek! Ik moet het ook echt eens zelf maken.

 3. Hmm het is even werk maar het is echt superlekker! Bedankt voor het recept.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*