Ik heb eindelijk een nieuwe staafmixer gekocht. Mijn oude deed het nog prima maar was heel basic, enkel en alleen de staafmixer dus. En ik wilde er juist zo graag één met een hakmolentje erbij. In Delicious las ik een recept om zelf een boemboe te maken voor Rendang Daging vlees. Perfect moment om de hakmolen in te wijden!
Wat is dit lekker!!! Ik at er mijn vingers bij op. Ik heb aan dit recept nog djeroek peroet blaadjes toegevoegd, wat mij betreft onmisbaar in dit gerecht. Mijn oude staafmixer heeft overigens een prima nieuw onderkomen gevonden bij een collega!
Rendang daging
Wat heb je nodig (4 personen):
- 1 ui, grof gesneden
- 3 tenen knoflook
- 1 chilipeper, zonder zaadlijsten en in smalle ringen
- 3 cm verse gember, geschild, in plakjes
- 1 theelepel jinten
- 2 theelepels ketumbar
- 2 eetlepels zoete ketjap
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 800 gram sukadelappen, in blokjes van 2 x 2 cm.
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 4 blaadjes kaffir limoen (djeroek poeroet, vaak in diepvries verkrijgbaar bij de toko)
- 300 gram witte rijst
- bosje koriander, blaadjes fijngesneden
- 2 eetlepels gebakken uitjes
Pureer de ui met de knoflook, de chilipeper, gember, jinten, ketumbar en ketjap met de staafmixer (of in de keukenmachine) tot een fijne kruidenpasta (bumbu). Verhit de olie in een braadpan. Bak de boemboe 3 minuten zachtjes. Schep het vlees erdoor en bak 2 minuten mee. Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook. Voeg de blaadje kaffir limoen toe.
Draai het vuur laag en stoof de rendang in ca. 3 uur zachtjes gaar. Zonder deksel of met het deksel schuin op de pan. Vooral het laatste uur regelmatig roeren. Kook een half uur voor de rendang gaar is de rijst. Breng de rendang op smaak met zout. Schep alles op een schaal en bestrooi met koriander en uitjes. Serveer met de rijst.
Lekker ook met komkommersalade of (sambal)boontjes.
ziet er heerlijk uit. ik zal dit proberen
Leuk, toevallig dit weekend weer gemaakt!