Home » 1968 zowaar een goed jaar!
1968 zowaar een goed jaar

1968 zowaar een goed jaar!

Op 30 mei 1968 werd ik geboren. Ik word dus 50 morgen! Bij mijn oma thuis in Westzaan. Hoewel mijn geboorte voor mijn ouders natuurlijk de belangrijkste gebeurtenis was, gebeurde er in 1968 nog veel meer. Van de moord op Martin Luther King tot de eerste Fabeltjeskrant. Het leek me wel eens leuk om na te gaan wat er allemaal in dat jaar gebeurde: dit is 1968 zowaar een goed jaar!

Beroemde vijftigers (geboren in 1968)

Ik bevind mij als bijna vijftiger in fijn gezelschap, met goed geconserveerde mannen en vrouwen als Kylie Minogue en Daniel Craig. Maar ook Anky van Grunsven en Gordon….

1968 zowaar een goed jaar

Ook geboren in 1968:

 • Lisa Marie Presley
 • Cuba Gooding Jr.
 • LL Cool J
 • Martijn Krabbé
 • Kylie Minogue
 • Anastacia
 • Esther Verhoef
 • Hugh Jackman
 • Irene van de Laar

1968 zowaar een goed jaar

Martin Luther King

Op 4 april 1968 wordt In Memphis dominee Martin Luther King (1929) doodgeschoten. Hij was voorvechter voor rassengelijkheid in de Verenigde Staten van Amerika en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede (1964) voor zijn onvoorwaardelijke inzet in zijn streven naar gelijke burgerrechten. Hij werd vermoord door de blanke scherpschutter James Earl Ray. Hoewel hij in eerste instantie bekende trok hij later zijn bekentenis weer in en heeft daarna altijd zijn onschuld volgehouden. Hij werd veroordeeld tot 99 jaar en stierf in 1998 in de gevangenis.

1968 zowaar een goed jaar

Fabeltjeskrant

Leuker nieuws: op 29 september wordt de eerste aflevering van de Fabeltjeskrant op televisie uitgezonden. Welke vijftiger is er niet opgegroeid met de verhalen van mijnheer De Uil, juffrouw Ooievaar, Bor de Wolf en Ed en Willem Bever. Toen de serie in 1992 stopte waren er 1640 afleveringen gemaakt. Ook leuk: de Fabeltjeskrant was in kleur, in januari 1968 werd gestart met de eerste televisie-uitzendingen in kleur!

1968 zowaar een goed jaar

De anticonceptiepil

In 1962 wordt door het farmaceutisch bedrijf Organon een geneesmiddel tegen menstruatiestoornis op de markt gebracht. Een bijwerking van het medicijn was het voorkomen van de eisprong. Dat leidde in 1968 tot de introductie van de anticonceptiepil.

Songfestival & muziek

Winnaar van het Eurovisie songfestival was Spanje met het nummer ‘La, la, la’ van Massiel. Nederland werd laatste (what’s new?) met ‘Morgen’ van Ronnie Tober….

Dansen deden mijn ouders op muziek van The Beatles (Hey Jude, Lady Madonna), Johnny Cash, Creedence Clearwater Revival, Marvin Gaye en Pinkfloyd. Heintje scoorde dat jaar maar liefst twee nummer één hits (Heidschi Bumbeidschi en Ich bau dir ein Schloss). Egbert Douwe zong ‘Kom uit de bedstee mijn liefste’ en van mijn ouders heb ik nog het singletje van Esther & Abi Ofarim: Cinderella Rockefella. Heb ik echt grijsgedraaid! You’re the lady,  you’re the lady, that I love!

Film

In de bioscoop draaiden tijdloze klassiekers (bleek later natuurlijk) als 2001: A Space Odyssey, Once Upon a Time in the West en Rosemary’s Baby.

kranten

In de media

Op de site van Delpher kun je de voorpagina van jouw geboortedag bekijken. Dit was de voorpagina van 30 mei 1968! Het feit dat een leeuw uit Burgers Leeuwenpark in Arnhem een Fins toerist ernstig verwondde was voorpaginanieuws!

Kijk hier het NOS jaaroverzicht van 1968 En op deze site kun je een Libelle of Margriet uit de week van jouw geboortejaar bestellen!

Weet jij wat er gebeurde in jouw geboortejaar?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

6 Comments

 1. Jacqueline

  Alleen 2 nachtjes slapen ????

 2. Wat leuk om uit te zoeken! Ik weet eigenlijk niet wat er allemaal gespeeld heeft in mijn geboortejaar. Leuk om dat eens op te zoeken in Delpher!

  Alvast een fijne verjaardag gewenst!

 3. Wini schuster

  Wat leuk om dit allemaal te lezen Anne Marie. Veel weet ik niet eens meer maar de muziek wel en Rosemary’s baby. Wat was dat een enge film, heb net grootste gedeelte met mijn hoofd op je vaders schoot gelegen. En morgen dan 50??we zijn super trots op je. ??Veel liefs van papa en mama en tot morgen.☕️?????

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*