worteltjestaart

Bakker heeft u ook worteltjestaart?

Eigenlijk kende ik de worteltjestaart alleen uit de bekende mop van het konijn dat bij de bakker kwam. Bakker heeft u ook worteltjestaart? Vies hé! Maar de laatste jaren lijkt de ‘carrot cake’ ook in Nederland een plaatsje te veroveren tussen de appel- en slagroomtaarten. Ik proefde er al een paar, in lunchrooms en kant-en-klaar van o.a. Marks & Spencers. Vrijdag was ik jarig (hieperdepiep hoera!) dus de hoogste tijd om er zelf eentje te bakken!

worteltjestaart

Deze worteltjestaart is verrukkelijk, heerlijk ‘sappig’ en de friszoete frosting maakt het helemaal af!

Wat heb je nodig:
    • 3 dl. Zonnebloemolie
    • 6 eieren
    • 400 gram wortels, geraspt
    • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 350 gram zelfrijzend bakmeel
    • 3 theelepels bakpoeder
    • Geraspte schil van ½ sinaasappel
    • 2 theelepels speculaaskruiden
    • 100 gram walnoten + extra voor de garnering
    • 50 gram rozijnen
Voor de frosting:
    • 50 gram zachte roomboter
    • 200 gram roomkaas naturel
    • Sap van ½ citroen
    • 60 gram poedersuiker
Springvorm van ca. 26 cm.
NB: dit is een behoorlijke grote en hoge taart. Optioneel kun je ook de helft van het beslag gebruiken en de taart in een vorm van 20 cm. bakken. Houd wel de originele verhouding voor de frosting aan, halveer de taart, en smeer ook een laagje frosting tussen de taart. Lekker!!

Verwarm de oven voor op 170 graden. Mix de eieren, de basterdsuiker en de zonnebloemolie tot een egaal mengsel. Voeg het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder toe en mix dit door elkaar. Doe de sinaasappelschilletjes en de speculaaskruiden bij het beslag. Voeg de gehakte walnoten en de rozijnen toe en schep dit met een spatel door het beslag. Spatel daarna de geraspte wortel door het beslag en giet het geheel in een ingevette bakvorm. Bak de taart in 60-70 minuten gaar en goudbruin. De taart is klaar als een satéprikker er schoon uit komt. Laat de taart volledig afkoelen op een rooster.

Klop voor de frosting de boter zacht en luchtig. Zorg dat de boter bijna wit van kleur wordt. Mix de roomkaas, citroensap en poedersuiker door de boter. Bestrijk de afgekoelde (!) taart met de frosting. Garneer met de walnoten (of met leuke kleine worteltjes van fondant of marsepein).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge