Home » EHBO in de keuken – voedselverpilling

EHBO in de keuken – voedselverpilling

Deze aflevering van eerste hulp bij keukenvragen staat in het teken van (het voorkomen van) voedselverspilling. Ik schreef al eerder over de Sire campagne en de website Kliekipedia. Gemiddeld gooien we in Nederland per jaar zo’n 50 kilo voedsel per persoon weg.Vijftig kilo! Met onderstaande tips kun je misschien een beetje het verschil gaan maken!

Croutons bakken

Oud brood?

Brood kun je natuurlijk het beste invriezen en per keer ontdooien. Maar aan de andere kant zijn er best veel lekkere dingen die je kunt klaarmaken, juist met oud brood.

Zelf paneermeel maken

Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg de (witte) boterhammen op het rooster van de oven (je kunt eventueel eerst de korsten eraf snijden, dat maalt wat makkelijker fijn). Rooster de boterhammen in ca. 30 minuten droog in de oven.

Laat afkoelen en verkruimel de boterhammen in de keukenmachine. Bewaar in een afgesloten trommel.

Wentelteefjes bakken

Wentelteefjes smaken stukken beter wanneer je ze klaarmaakt met oud brood. Het wordt in het Frans ook wel ‘pain perdu’ genoemd, verloren brood.

Croutons maken

Als je een keer zelf croutons gemaakt hebt, wil je daarna niet meer anders. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bedenk een bakplaat met bakpapier. Snijd sneetjes brood in kleine blokjes. Meng de blokjes in een kom met wat olijfolie. Het lekkerst is een olie met smaak te gebruiken, bijvoorbeeld knoflookolie. Of je voegt aan de olie wat verse of gedroogde kruiden toe. Zorg dat ieder blokje is voorzien van een beetje olie. Verdeel over de bakplaat en bak zo’n 30 minuten. Kan ook wat langer, check tussentijds even of ze goed zijn. Heerlijk in de sla of soep en zo’n drie weken houdbaar in een blik.

Creatief met de ijsklontjesvorm

Wist je dat je – naast ijsklontjes – nog veel meer kunt invriezen? Restjes bouillon, wijn, sherry, saus maar ook verse kruiden vries je gemakkelijk in. En wat dacht je van tomatenpuree en pesto.
En je hebt vervolgens altijd een kant-en-klare portie smaakmakers voor je soep, saus en jus!

Crispy ijsbergsla

Sla die niet meer zo crispy is krijg je snel weer lekker knapperig door deze 5 minuten in ijswater te leggen. Dit werkt ook goed met andijvie.

Heb jij nog handige tips om voedselverspilling tegen te gaan? Deel ze in de reacties hieronder!

One Comment

  1. Ja, wentelteefjes maak ik ook altijd van oud brood, erg lekker!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*