Home » Oostenrijk Culinair: de perfecte Wiener schnitzel

Oostenrijk Culinair: de perfecte Wiener schnitzel

Tijdens mijn vakantie kwam er een aantal Oostenrijkse recepten op mijn blog die er goed gelezen werden. Niet zo gek wellicht als je bedenkt dat ook dit jaar Oostenrijk door de Nederlander weer verkozen is tot beste vakantieland (bron: Zoover). Omdat ik die mening alleen maar kan delen ga ik gewoon nog even door met recepten uit de Oostenrijk culinair serie. Met dit keer een klassieker: de perfecte Wiener Schnitzel.

Oostenrijk

perfecte wiener schnitzel

Voor de allerlekkerste perfecte Wiener schnitzel kan ik je eigenlijk alleen maar naar Oostenrijk sturen. Het hoeft niet eens persé Wenen te zijn. Want lekkerder dan in Oostenrijk heb ik ze nooit kunnen eten of klaarmaken. Maar laten we een poging doen, iedere keer 1000 kilometer rijden als je trek hebt in een schnitzel is ook weer zoiets… Kende je trouwens de geschiedenis van de Wiener Schnitzel al?

Goed vlees

Eén geheim voor een goede schnitzel kan ik je vast verklappen: goed vlees. Open deur misschien maar toch. Het meeste vlees wat als schnitzel wordt verkocht is varkensvlees. De échte Wiener schnitzel wordt gemaakt van kalfsvlees. Nu is dat best prijzig dus als je toch kiest voor varkensvlees koop dan in ieder geval het vlees bij een goede slager. En waar je in Oostenrijk vaak een lap vlees krijgt van ogenschijnlijk een kwart kilo, houd ik hier bij ongeveer 100 gram per persoon.

perfecte wiener schnitzel

Perfecte Wiener schnitzel

Wat heb je nodig:

Leg het vlees tussen twee laagjes huishoudfolie en sla het zo plat mogelijk (met een vleeshamer, maar het kan ook prima met een pannetje).

Zet drie borden klaar. Eén met een laagje bloem, één(diep bord) met geklutst ei en één met paneermeel. Dat paneermeel maak je bij voorkeur zelf van wit brood.

Bestrooi de schnitzel met zout en peper en wentel door de bloem. Klop af. Wentel vervolgens door het geklutst ei en tot slot door de paneermeel.

Om te bakken kun je het beste geklaarde boter of ghee gebruiken. Ghee is Indiase geklaarde boter. Dit is boter waaruit de eiwitbestanddelen zijn gefilterd waardoor het tot een hoger brandpunt verhit kan worden. Je klaart boter door het in een pannetje langzaam te laten smelten. De boter giet je daarna voorzichtig over in een kannetje waarbij je ervoor zorgt dat de witte eiwitten op de bodem van de pan blijven liggen. Je kunt ghee ook kopen (in leuke glazen weckpotjes van het merk Ghee Easy, o.a. te koop bij Marqt).

Verhit in een koekenpan de ghee of geklaarde boter op hoog vuur tot het niet meer bruist, draai naar middelhoog vuur en bak de schnitzel in 3-4 minuten per kant goudbruin. Laat nog even uitlekken op een dubbel stuk keukenpapier en serveer met een kwart citroentje.

Mahlzeit!

Nog meer Oostenrijkse recepten?

Berner würstl
Kaiserschmarrn
Heisse liebe
Salzburger Nockerln
Wiener Sachertorte
Tiroler Gröstl
Kasnocken
Kaspressknödelsuppe

Bewaar het recept voor de perfecte Wiener Schnitzel op Pinterest:

Summary
recipe image
Recipe Name
Perfecte Wiener schnitzel
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 9 Review(s)

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*