Vandaag zijn we onderweg op vakantie naar mijn geliefde Oostenrijk. Het land van de prachtige natuur, bergen en ook: heel erg lekker eten. Eerlijke, heerlijke stevige kost, zoals deze Tiroler Gröstl.
Restjesmaaltijd of stevig ontbijt?
Vaak wordt gezegd dat Tiroler Gröstl – zoals duidelijk afkomstig uit Tirol – is ontstaan als restjesmaaltijd. In de provincie Salzburgerland – waar wij altijd op vakantie gaan in Mittersill – zie je het ook wel op de kaart staan als ‘bauern frühstück’. Ofwel boerenontbijt. Want de boeren op het Oostenrijkse platteland – wat toch een stuk minder plat is dan bij ons – kunnen wel een stevig ontbijtje gebruiken.
In de pan
In Oostenrijk krijg je Tiroler Gröstl vaak geserveerd in de pan. Staat ook altijd zo gezellig. Ik eet hier graag een heerlijke frisse rettichsalade bij. Deze leuke gietijzeren pan kocht ik trouwens bij Oil & Vinegar. Een soortgelijke pan vind je ook bij Bol.com
Ook zo’n fan van de Oostenrijkse keuken? Ik heb meerdere Oostenrijkse recepten op mijn blog staan. En ook het boek ‘Recepten uit Wenen‘ kan ik je dan van harte aanbevelen.
Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 25 gram roomboter
- 100 gram gerookte spekblokjes
- 1 ui
- 1/2 theelepel karwijzaad ook wel kummel genoemd
- 500 gram gekookte aardappelen max 10 minuten gekookt, in plakjes of blokjes
- 2 eieren
Aan de slag!
- Snijd de ui fijn.
- Smelt in een gietijzeren pan of koekenpan de boter en bak hierin de spekblokjes in ca. 5 minuten bruin en knapperig. Voeg de laatste twee minuten ook de ui toe.
- Doe er vervolgens de aardappelschijfjes en karwijzaad bij. Bak al omscheppend mooi bruin.
- Bak in een andere pan de (spiegel) eieren.
- Serveer de gröstl met het spiegelei er bovenop.