Home » Tiroler gröstl
Tiroler Gröstl

Tiroler gröstl

Vandaag zijn we onderweg op vakantie naar mijn geliefde Oostenrijk. Het land van de prachtige natuur, bergen en ook: heel erg lekker eten. Eerlijke, heerlijke stevige kost, zoals deze Tiroler Gröstl.

Loschenbrandhof

Restjesmaaltijd of stevig ontbijt?

Vaak wordt gezegd dat Tiroler Gröstl – zoals duidelijk afkomstig uit Tirol – is ontstaan als restjesmaaltijd. In de provincie Salzburgerland – waar wij altijd op vakantie gaan in Mittersill – zie je het ook wel op de kaart staan als ‘bauern frühstück’. Ofwel boerenontbijt. Want de boeren op het Oostenrijkse platteland – wat toch een stuk minder plat is dan bij ons – kunnen wel een stevig ontbijtje gebruiken.

Tiroler Gröstl

In de pan

In Oostenrijk krijg je Tiroler Gröstl vaak geserveerd in de pan. Staat ook altijd zo gezellig. Ik eet hier graag een heerlijke frisse rettichsalade bij. Deze leuke gietijzeren pan kocht ik trouwens bij Oil & Vinegar. Een soortgelijke pan vind je ook bij Bol.com

Ook zo’n fan van de Oostenrijkse keuken? Ik heb meerdere Oostenrijkse recepten op mijn blog staan. En ook het boek ‘Recepten uit Wenen‘ kan ik je dan van harte aanbevelen.

Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl

 

Tiroler Gröstl

Een typisch Oostenrijks gerecht van gebakken aardappelen, spek, ui en ei.
Afdrukken Pin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Oostenrijks
Trefwoord: comfort food, wintersport
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 2 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 25 gram roomboter
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 1 ui
  • 1/2 theelepel karwijzaad ook wel kummel genoemd
  • 500 gram gekookte aardappelen max 10 minuten gekookt, in plakjes of blokjes
  • 2 eieren

Aan de slag!

  • Snijd de ui fijn.
  • Smelt in een gietijzeren pan of koekenpan de boter en bak hierin de spekblokjes in ca. 5 minuten bruin en knapperig. Voeg de laatste twee minuten ook de ui toe.
  • Doe er vervolgens de aardappelschijfjes en karwijzaad bij. Bak al omscheppend mooi bruin.
  • Bak in een andere pan de (spiegel) eieren.
  • Serveer de gröstl met het spiegelei er bovenop.
Delen op Facebook

Bewaar het recept voor Tiroler Gröstl op Pinterest:

Pinterest pin grostl

Summary
recipe image
Recipe Name
Tiroler Gröstl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 19 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*