Home » Wiener Sachertorte
wiener sachertorte

Wiener Sachertorte

Vorig jaar zomer – tijdens mijn vakantie in Oostenrijk – plaatste ik een aantal typisch Oostenrijkse recepten zoals Wiener Schnitzel en  Kaiserschmarrn . Ik kwam er achter dat één van de beroemdste Oostenrijkse gerechten, de Wiener sachertorte, daar nog niet tussen stond. Bij deze dus het recept voor deze klassieke chocoladetaart!

wiener sachertorte

De sachertorte werd al in 1832 bedacht door Oostenrijker Franz Sacher. De combinatie van chocolade met de abrikozenvulling en dikke chocoladeglazuur laag was voor die tijd uniek. Hij ging werken bij hofleverancier Dehne (later Demel) die de taart nog steeds serveert. Zijn zoon Eduard Sacher opende in 1876 restaurant en later hotel Sacher. Daar worden vandaag de dag nog steeds 800 Wiener sachertorte gebakken. Volgens origineel – geheim! – recept. Meer lezen over de geschiedenis van de Sachertorte?

De Wiener sachertorte zoals mijn vader die thuis maakte komt uit ons oude Margriet kookboek (1953!). Mijn vader maakte meestal twee versies van deze heerlijke taart: de originele, met abrikozenjam, en een variant met luchtige chocolade crème tussen de lagen. Mijn persoonlijke favoriet!

Wiener Sachertorte

Wat heb je nodig (springvorm 24 cm):

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 250 gram basterdsuiker
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1 dl melk

Voor de vulling:

Abrikozenjam (ca. 200 ml)

Voor de chocoladeglazuur:

  • 170 g pure chocolade, fijngehakt
  • 1 el boter, in stukjes
  • 2 el kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zeef en meng het meel en de cacao. Klop de boter met de basterdsuiker glad en romig en roer daarna een voor een de eieren er doorheen en meng tot een gladde en luchtige massa. Voeg 1/3 van het meel/cacao mengsel toe en roer goed door. Voeg daarna om en om de melk en de overige twee delen van het meel/cacao mengsel toe, roer steeds goed door.

Vet een springvorm in, doe het beslag in de vorm en bak de taart gaar in ca. 1 uur.

Laat de taart volledig afkoelen.

Snijd de taart met een scherp mes horizontaal doormidden. Bestrijk de onderste helft met ± 100 ml abrikozenjam. Leg de bovenste helft erop. Verwarm de rest van de jam in een steelpan en bestrijk de boven- en zijkanten van de taart met warme jam.

Doe de chocolade en boter voor het glazuur in een kleine kom. Doe de suiker met 60 ml water in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Voeg de hete siroop toe aan de chocolade en klop tot de chocolade gesmolten is. Strijk met een metalen spatel het glazuur over de bovenkant en zijkanten van de taart. Laat ± 45 min. opstijven in de koelkast.

Meer Oostenrijkse recepten zien?

Bewaar het recept voor Wiener Sachertorte op Pinterest:

Foto: Shutterstock
Summary
recipe image
Recipe Name
Wiener Sachertorte
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

6 Comments

  1. Karin van Dam

    mmmm heerlijk

  2. Ziet er heerlijk uit Anne-Marie! Zou best een stukkie lusten. 🙂

  3. Man, man, man wat heb ik hier een zin in op dit moment bij mij kale kopje nespresso … Deze ga ik zeker eens maken!

  4. Wat een mooie en vooral lekkere taart!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*