Home » Vergeten groente: rettich in een frisse salade

Vergeten groente: rettich in een frisse salade

Ik ben niet zo’n hele grote groente eter. Ik verwerk best wel vaak allerlei groente in gerechten maar groenten eet ik zelden zo ‘los’. Wel ben ik dol op salades en rauwkost. En zijn groente vaak niet gezonder als je ze rauw eet? Tijdens de vakantie in Oostenrijk at ik van het saladebuffet vaak een heerlijke en frisse salade van – wat leek op – een soort pittige witte wortel. Bij navraag bleek het een rettichsalade te zijn.

rettichsalade

Rettich is een langwerpige witte wortel (die op de foto is wel zo’n 40 cm lang!) met een pittige smaak, vergelijkbaar met radijs. De rettich is dan ook familie van de radijs en wordt ook wel rammenas genoemd. De Japanse variant heet daikon.

rettichsalade

Rettich wordt meestal rauw gegeten, in plakjes of geraspt. Ik kocht mijn rettich op de markt. Deze enorme rettich kostte maar € 1,50. Ik maakte er een heerlijke en eenvoudige rettichsalade mee, waarbij de smaak van de rettich het beste tot haar recht komt. Houd het lekker Oostenrijks, en serveer er een Wiener schnitzel en Tiroler gröstl bij.

rettichsalade

Rettichsalade

(bijgerecht, 2 personen)

Wat heb je nodig:

 • Ca. 200 gram rettich
 • 1 eetlepel rozijnen
 • 1 eetlepel pijnboompitjes
 • ½ groene appel
 • 2 eetlepels yoghurt(dressing)

Rooster de pijnboompitjes even goudbruin in een droge koekenpan. Schil de rettich en rasp grof. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Roer de appel, pijnboompitjes en rozijnen door de geraspte rettich en maak aan met de yoghurt(dressing). Breng op smaak met wat versgeraspte peper en een beetje zout.

Bewaar het recept voor rettichsalade op Pinterest:

4 Comments

 1. Lijkt me heerlijke salade! Fijn om mee te nemen naar het werk of voor bij de maaltijd. Het pittige van de rettich combineert mooi met het zoete van rozijnen, hmm 🙂

 2. Rettich is inderdaad heerlijk ter afwisseling in de salades.

  Ik verkeer in de fortuinlijke situatie dat ik veel Turkse en Marokkaanse supermarkten in de buurt heb. Rettich behoort gewoon tot hun vaste assortiment.

  En inderdaad: rauwe groenten geven onmiddellijk heel veel energie!

 3. Ja is idd een goede combi. Alleen vonden heleboel mensen op mijn werk dat het 'stonk'. Jammer dan!

 4. Dat is fijn om Turkse en Marokkaanse supermarkten in de buurt te hebben. Altijd goedkoop en ruim voorzien!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*