kasnocken

Kasnocken of spätzle met kaas

Er is maar één gerecht waarvoor ik zo in de auto kan stappen en 1000 kilometer naar Oostenrijk kan rijden om het te kunnen eten: Pinzgauer kasnocken. Maar het is me nu eindelijk gelukt het zelf te maken!

kasnocken

Kasnocken

Pinzgauer kasnocken is een echt regio gerecht (Mittersill, Salzburgerland) dat ook elders in Oostenrijk wordt gegeten met verschillende kaassoorten. De basis zijn spätzle, een soort verse eierpasta. Stinkende bergkaas en uien doen de rest. Het ruikt naar de sokken van je bejaarde buurman, maar oh mijn god, wat is dit toch lekker!

kasnocken

Spätzle hobel

De laatste keer dat ik in Oostenrijk was kocht ik een spätzle hobel. Een speciale schaaf voor spätzle. Je zou wellicht ook een grove vergiet kunnen gebruiken. De spätzle hobel is echter in Nederland ook gewoon te koop ontdekte ik. Hiermee is spätzle maken wel heel makkelijk!

kasnocken

Gietijzeren pannetje

In Oostenrijk wordt kasnocken geserveerd in een pannetje. Ik gebruikte daar mijn favo gietijzeren pan van Oil & Vinegar voor. Echt een ideaal formaat, ook voor b.v Tiroler Gröstl of een Dutch Baby (ovenpannenkoek).

Ik nam uit Oostenrijk ook een vacuüm verpakt stuk Pinzgauer boerenkaas mee. Je kunt allerlei soorten kaas gebruiken, maar bij voorkeur kaas met een sterke nootachtige smaak. Vraag je kaasboer om bergkaas of alpenkaas. Meer Oostenrijkse recepten zien?

kasnocken

Kasnocken

Wat heb je nodig (2 personen):

  • 250 gram bloem
  • 2 eieren
  • 150 ml water
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram bergkaas, grof geraspt
  • boter
  • 2 uien
  • Beetje bieslook

Meng met een lepel de bloem met de eieren, het water en het zout. Het moet de structuur hebben van dik pannenkoekenbeslag. Laat vijf minuutjes rusten.

Breng in een grote pan water aan de kook en laat het deeg door de spätzle rasp in het kokend water vallen. Als de spätzle gaar zijn komen ze boven drijven, dat duurt een minuutje of twee. Schep ze uit de pan in een vergiet en spoel direct af met koud water. Laat goed uitlekken.

Snijd één ui in ringen. Laat wat boter smelten in een koekenpan en bak de uienringen op laag vuur mooi zacht en bruin.

Snipper de andere ui. Laat in een (gietijzeren) pan een klont boter smelten en bak de ui op hoog vuur aan. Voeg er de spätzle en de geraspte kaas aan toe. Schep voortdurend om zodat alle kaas smelt. Een beetje aanbakken is niet erg, het los geschraapte aanbaksel smaakt juist extra lekker.  Schep de uienringen op de kasnocken, bestrooi met wat fijngehakte bieslook en serveer in de pan op een houten plank.

One Comment

  1. Ik ken dit stinkende gerecht van de wintersport maar zoals je al zegt!! Het is zoooo lekker!! 😍

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge