Home » 7 redenen om vaker de fiets te pakken!
redenen om vaker de fiets te pakken

7 redenen om vaker de fiets te pakken!

Om op mijn leeftijd zo fit mogelijk te blijven ga ik twee keer per week naar de sportschool, voor cardio- en krachttraining. Ook probeer ik iedere dag tenminste 10.000 passen te lopen. Het laatste half jaar heb ik mijn fiets weer een beetje herontdekt. De fiets pakken in plaats van de auto of het OV heeft namelijk best wel veel voordelen. Ik geef je 7 redenen om vaker de fiets te pakken!

Redenen om vaker de fiets te pakken:

Redenen om vaker de fiets te pakken

Het is gezond

De gezondheidsvoordelen zijn natuurlijk legio. Je beweegt lekker in de buitenlucht, en bouwt zowel spierkracht als uithoudingsvermogen op. Het is bewezen dat regelmatige fietsers minder last hebben van diabetes, minder vaak ziek zijn en minder stress ervaren.

Veel efficiënter

Op de fiets ben je maar liefst drie keer sneller dan lopend, met hetzelfde energieverbruik. Ik hanteer meestal de volgende ‘regel’: als iets binnen een kwartier te lopen is, ga ik lopen. Anders pak ik de fiets (tot max. 45 minuten). Daarna pak ik pas de auto of de tram.

redenen om vaker de fiets te pakken

Lekker duurzaam

Fietsen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor het milieu. Zowel de productie van een fiets als het gebruik zijn efficiënt en duurzaam. Geen uitlaatgassen, geen stroomverbruik, je verbrandt alleen je eigen energie. En dat is weer gezond.

Redenen om vaker de fiets te pakken

Geen parkeerproblemen

Naast het feit dat het in de stad vaak lastig te parkeren is, ben je ook nog eens veel geld kwijt. Je fiets raak je altijd wel ergens kwijt. Moet je alleen wel even een goed fietsslot kopen. En bij bijvoorbeeld een stalling van Biesieklette (Zuid-Holland) staat je fiets veilig en gratis.

Redenen om vaker de fiets te pakken

Een fietser is sneller

In de stad ben je vaak sneller op de fiets dan met de auto of tram, met name in de spits. Je gaat misschien minder snel per uur, maar komt verder!

Fijn voor je portemonnee

Geen kosten voor benzine of parkeren. Geen boetes voor parkeren of te hard rijden (maar niet appen op de fiets!) Geen verzekeringen, geen apk en als je een beetje handig bent is ook het onderhoud goed te betalen.

Redenen om vaker de fiets te pakken

Gezellig

In het weekend pakken we als familie graag de fiets om te gaan fietsen in het Westland of de Duinen. Onderweg een terrasje pakken of de picknickmand mee. Op internet vind je een heleboel leuke (gratis) fietsroutes bij jou in de omgeving. Ook op vakantie proberen we als het even kan een fietstocht in te plannen. De leukste manier om je tussen de lokale bevolking te begeven. Zoals hier tussen de rijstvelden op Bali!

Pak jij vaak de fiets? Of ga je toch liever met de auto? Wat zijn voor jou redenen om vaker de fiets te pakken?

Dit artikel betreft een samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

24 Comments

 1. Ik ben gek op fietsen, voelt als ware vrijheid voor mij.

 2. Perfect cadeau omdat ik volgende week jarig ben ??? Lijkt me zo’n feestje! ❤️ dan fiets ik met slingers en al door de straat!

 3. Te leuk dat je een fiets mag weggeven Anne Marie. Leuke blog heb je er van gemaakt. Succes met weggeven?

 4. Wat een super leuke actie!

 5. Hilke van Happen

  Leuk je blog te lezen!!
  Op vakantie pakken we vaak de fiets, meestal voor dagtochtjes.
  Laatst hebben we 80km gefietst op een gehuurde elektrische fiets in Zeeland. Heerlijk!! Veel fijner dan de auto! Je legt grote afstanden af, bent in de buitenlucht, het is milieu bewust en ook nog eens GEZOND! Iedereen zou je blog moeten lezen om bewuster de fiets te pakken!
  Ik zelf kan daar ook wel wat consequenter in worden door wat vaker de auto te laten staan!

 6. Wat een leuke blog en win actie.. mijn dochter Julia zit net op de middelbare en na dat haar fiets stuk en te klein geworden is pakt ze nu elke dag mijn fiets. Maar ik pas ook niet op haar te kleine kapotte fiets . Zou deze stoere fiets graag voor mijn Julia winnen om lekker naar school te fietsen op haar eigen mooie fiets

 7. Ik ben dol op fietsen, je krijgt er ook super mooie billen van. Kon ruim 8 jaar niet fietsen vanwege gezondheidsproblemen maar krijg hopelijk as maandag van de chirurg te horen dat die voorbij zijn!!

 8. Ooooh ik heb geen fiets! Dus nu alles lopen, ook niet verkeerd, maar zou vaker de boodschappen ook op de fiets willen doen! Dus ik heb hem echt heeeeeeeeel hard nodig! Want idd die auto is niet zo milieu vriendelijk!

  • Wat een leuke blog. Ik zou ook echt vaker willen fietsen ! Momenteel heb ik geen fiets ! Want die heeft mijn dochter ingepikt. Dit zou dus echt geweldig zijn ♡

 9. Helemaal eens!! Ik als trainster in Amsterdam, moet vaak op
  5-10 plekken op een dag zijn om training te geven en ik sleur met dumbells van hot naar her dus een nieuwe fiets kan ik zeker wel gebruiken! ??‍♀️ leuk geschreven en een fijne dag! ?

 10. Leuke blogpost! Helemaal mee eens en de redenen voor mij om de fiets te pakken. Vooral in de stad ideaal, duurzamer en makkelijker dan de auto. Nederland is een perfect fietsland!

 11. Wat leuk! Ik ben dol op fietsen! Meestal fiets ik in het weekend door natuurgebieden,
  het lijkt me het perfecte plan, gezond en ontspannend!

 12. Super leuke blog en de win actie is top!! Ik zou de fiets kunnen gebruiken om met mijn dochtertje vaker naar het strand kunnen fietsen en daar lekker wandelen! ♥️♥️

 13. Kirsten van Dijk

  Jaren fietste ik iedere dag met de fiets naar school (7 km) als het niet regende of sneeuwde dan vond ik dat eigenlijk wel super relaxt, even je hoofd leeg laten waaien na een drukke dag school zodat er thuis weer ruimte was voor… Huiswerk!

 14. Super mooie actie en prijs! Een nieuwe fiets kan ik goed gebruiken, ik heb mijn fiets aan mijn dochter gegeven die is gaan studeren! Ik loot echt onwijs graag mee!!??

 15. Echt een super toffe winactie. Zo’n omafiets lijkt me ideaal om snel nog even wat laatste boodschappen mee te halen.

 16. Marjolein Schuurman

  Jaaaa, je hebt me overtuigd. Ik ga zeker vaker de fiets pakken, er valt zoveel mee te winnen.

 17. Ayshea Lageweg

  Ik lees al jaren met grote plezier je blog. Het klopt helemaal wat je zegt over het fietsen, ik zou het echt meer moeten gaan doen. Goed voor mijn gezondheid na een hele dag zitten op mijn werk achter de computer, ik ben alleen zo moe als ik uit me werk kom, ik ben blij als ik niks meer hoef na het koken en opruimen. De knop moet gewoon om, 3/4 keer per week een lekker rondje fietsen, lekker de frisse lucht in, zal mijn diëtiste ook fijn vinden, extra beweging! De win aktie op Instagram is geweldig, ik heb mijn dochter getagd. Er zijn al 2 fietsen van haar gestolen op het station, echt balen, ze heeft een fiets hard nodig!

 18. Ik vind het belangrijk om een goede conditie te hebben en fit te blijven. Naast sporten is de fiets pakken dus mijn standaard. Ook vind ik het beter voor het milieu :).

 19. Ik ben dit schooljaar op een nieuwe werkplek begonnen en mijn goede voornemen is dus voortaan met de fiets te gaan! Nog steeds niet mijn favoriete activiteit, maar ik doe het dus echt omdat het gezond is. En ik merk nu na 3 weken dat het ook wel steeds makkelijker gaat haha

 20. Wat een leuke opsomming! Jammer dat mijn fiets op het einde van zijn latijn is.. In steden is het inderdaad een stuk gemakkelijker om je al fietsend te verplaatsen. Jammer dat mijn studie niet op fietsafstand is. Mijn werk daar in tegen is wel op fietsafstand en gaat langs een bos af. Ideaal om tijdens een avonddienst dit stuk te fietsen. Die winactie zou dan ook erg goed van pas komen!

 21. Marianne Scholten

  Mijn passie voor fietsen wordt gevoed door de beleving. En die beleving is totaal anders dan wanneer je met een auto of te voet door het landschap trekt. Met een ander vervoersmiddel probeer je meestal op zo’n snel mogelijke manier en met de kortste route op de plaats van bestemming te komen. Met de fiets ga je ook regelmatig op pad om het fietsen, om van de omgeving te genieten Je ervaart iedere meter van de omgeving. Ik ruik de omgeving, de natuur en ik ervaar de frisse lucht, de zuurstof. Je word geconfronteerd met de grillen van de natuur. Je ervaart de snelheid en de vrijheid. Je voelt de inspanning van je lichaam en de ontspanning van je geest. Je voelt de gezondheid. Fietsen geeft meer versnelling aan je leven. Fietsen geeft mij een gevoel van onafhankelijkheid. Je verplaatst je op eigen kracht, je verlegt je grenzen. Je bent in staat om vanuit dat ruime blikveld grote delen van een provincie, regio, land, werelddeel of wereld te zien en in je op te nemen. Voor mij is het toerfietsen een gezonde en heel geschikte bezigheid om in een gehaaste leefsituatie te onthaasten.
  Fietsen om het fietsen!!!
  Mocht ik deze fiets winnen, dan wil ik er heel graag mijn zoon van 18 mee verblijden, en eigenlijk ook een beetje mezelf. Mijn zoon zijn oma-fiets gebruikt hij op dit moment om op zijn werk te komen. Hij staat in een fietsenstalling van een busstation, om zijn reisje van busstation naar industrietrein te overbruggen. Het gevolg is dat hij thuis geen fiets heeft en regelmatig die van mij leent. En ik grijp dan mis.

 22. Wat een leuk artikel heb je geschreven, echt heel interessant! Eerlijk gezegd heb ik een hekel aan fietsen vooral in Nederland met dat slechte weer, regen, wind? maar toch kan ik niet zonder mijn fiets, ik rijd ermee naar stage, school, werk, hockey… Mijn fiets is nu bijna 4 jaar oud en een nieuwe kan ik dus goed gebruiken!

 23. Hele coole winactie Anne-Marie! Ik doe graag mee, zodat ik ook weer vaker de fiets ga pakken ipv OV, want de laatste keer dat ik op een fiets zat, was in groep 8 ?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*