Oostenrijk culinair week: Salzburger Nockerln

Ik schreef al eerder over mijn culinaire herinneringen uit Oostenrijk. Over de kasnocken (het eerste dat ik bestel als ik weer in Oostenrijk ben) en Almdudler. En hoewel deze Oostenrijkse kruidenfrisdrank (soort Rivella) nu ook bij de Appie ligt smaakt het nergens zo lekker als hoog in de bergen!

Salzburger Nockerln

Ik begin de Oostenrijk culinair week met een knaller van een afsluiter: Salzburger Nockerln. Dit dessert is een soufflé, een warm toetje dus. De beste beschrijving van Salzburger Nockerln stamt uit een oude schlager: “Zoet als de liefde, zacht als een kus”. Echt een heerlijke zoete herinnering aan die prachtige vakanties uit mijn jeugd.

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 7 eiwitten
  • 3 eierdooiers
  • 30 gram maizena
  • 40 gram suiker (+ extra om de ovenschaal te bestrooien)
  • 1 zakje vanillesuiker

Verwarm de oven voor op 220 graden. Klop de eiwitten stijf. De eiwitten moeten zo stijf zijn dat je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat er iets valt. Klop in een andere kom de eierdooiers, suiker, vanillesuiker en maizena tot een luchtig geheel.

Schep de eiwitten met een spatel voorzichtig door het eigeelmengsel. Vet een ovenschaal in met boter en bestrooi deze royaal met suiker. Schep het mengsel in ‘bergen’ in de ovenschaal en plaats in de oven. Zet nu de temperatuur terug naar 190 graden. Bak de soufflé in circa 15-20 minuten bruin en gaar. Open de oven niet tussentijds, anders zakt de soufflé in.Haal uit de oven, bestrooi met poedersuiker en serveer direct.

Oja, en wat moet je nu met die vier overgebleven dooiers doen…? Spaghetti carbonara maken natuurlijk als hoofdgerecht!

Ook leuk om te lezen:

2 Comments

  1. Leuk recept Nu wens ik een grote oven! In mijn 'openhaartje' past net een tosti 🙁

  2. Ja een grote oven is wel een must voor dit soort gerechten!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge