Home » De Oostenrijkse keuken thuis!

De Oostenrijkse keuken thuis!

Dit jaar zit de wintersport er voor de meeste mensen hoogstwaarschijnlijk niet in. De sneeuw kan ik niet voor je regelen in Nederland, maar de Oostenrijkse keuken thuis laten koken wel!

Oostenrijkse keuken thuis - perfecte wiener schnitzel

Oostenrijkse keuken

De Oostenrijkse keuken is vooral een ‘boeren’ keuken. Eerlijke gerechten, voedzaam voor de boeren die hard en lang op het land moeten werken. Met ingrediënten die in de bergen voorhanden zijn, als kaas, rundvlees, melk en eieren. Ik hou ervan!

must sees in Salzburgerland: weissee

Vakantie in Oostenrijk

Ik ga al sinds mijn zesde vrijwel ieder jaar wel een keer naar Oostenrijk. Om de prachtige natuur, de vriendelijke mensen maar vooral ook om de Oostenrijkse keuken. Niet gek ook dat mijn koffer op de terugweg vol zit met Oostenrijke bergkaas, spek en Almdudler. Gelukkig kun je veel producten tegenwoordig ook in Nederland krijgen.

Oostenrijkse keuken thuis - Kaspressknödelsuppe

De Oostenrijkse keuken thuis

(Alle recepten met een linkje zijn terug te vinden op mijn blog)

Als voorafje of lunchgerecht kies ik voor soep of Brettljause. Voorbeelden van echte Oostenrijkse soepen zijn de kaspressknödelsuppe. Ook aten wij vroeger vaak bouillon mit ei (gewoon een rauw ei door een kop stevige runderbouillon) en backerbsen suppe, bouillon met lekkere knapperbolletjes.

Oostenrijkse keuken thuis - Brettljause

Brettljause is een grote plank vol met vleeswaren, kaas, rauwkorst en brood. Elke streek in Oostenrijk heeft zo zijn eigen versie, vaak met lokale lekkernijen. Serveer bijvoorbeeld spek, ham, emmentaler, worst, droge worst, augurken, komkommer, lekker boerenbrood en roomboter.

Ga je liever voor zoet? Dan gaat er vast niets boven een warm bord Kaiserschmarrn!

kasnocken

Hoofdgerecht

Op mijn blog vind je een aantal echt lekkere en niet te moelijke Oostenrijkse gerechten terug. Zoals de Kasnocken (ook wel spätzle met kaas genoemd), de Tiroler Gröstl of heerlijke Berner Würstl met bijvoorbeeld een rettich salade. En natuurlijk gaat er niets boven een echt goed gebakken Wiener Schnitzel!

Salzburger Nockerln

Nagerecht

Is er nog ruimte voor een nagerecht? Ook dan blijf je in Oostenrijkse sferen. Houd het simpel met een heerlijke heisse liebe ijscoupe of ga ‘all the way’ en maak indruk met de Salzburger Nockerln, een zoete soufflé uit de oven.

Ook typisch Oostenrijks zijn de palatschinken, dunne warme flensjes gevuld met abrikozenjam of een bolletje roomijs (eispalatschinken). En wat dacht je van heerlijke mini apfelstrudel met warme vanillesaus?

Liever een kop koffie toe? Dan wel graag een Wiener Melange met een stuk sachertorte of mini linzer torten. Ook leuk zijn de linzer augen, koekjes met een hart van jam.

Bewaar de Oostenrijkse keuken thuis op Pinterest:

Lekker lezen:

Marco Polo Oostenrijk
Michelin Oostenrijk
Trotter Oostenrijk
Capitool Oostenrijk
ANWB gids
Marco Polo Oostenrijk
Michelin Oostenrijk
Trotter Oostenrijk
Capitool Oostenrijk
ANWB gids
Marco Polo Oostenrijk
Michelin Oostenrijk
Trotter Oostenrijk
Capitool Oostenrijk
ANWB gids

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*