Home » Geschiedenis van De Efteling
Geschiedenis van de Efteling - Holle Bolle Gijs

Geschiedenis van De Efteling

De Efteling kent iedere Nederlander wel. Het is het grootste attractiepark van de Benelux, zowel qua bezoekersaantallen als qua oppervlakte. Het staat in de top 25 van de best bezochte themaparken in de wereld en won al diverse prijzen. En het begon allemaal met een speelweide… Het was en is nog steeds mijn favoriete themapark! Vandaag vertel ik het verhaal van de geschiedenis van de Efteling.

Geschiedenis van de Efteling

Sportpark Kaatsheuvel

Het begon allemaal in 1933, toen een kapelaan en een pastoor met het plan kwamen om een sportpark aan te leggen in Kaatsheuvel. Dit plan werd gerealiseerd in 1935 met de komst van het R.K. Sport- en Wandelpark: een voetbalveld, twee oefenveldjes en een speelweide. Vlak daarna kwam er ook een speeltuin bij met draaimolen, glijbaan en kabelbaan.

 

Natuurpark De Efteling

Vijftien jaar later (1950) wordt Natuurpark De Efteling opgericht door Reinier van der Heijden, Peter Reijnders en de Anton Pieck Stichting. Het voormalige sportpark wordt uitgebreid met een vijver, parkeervelden, nog meer sportvelden, speeltoestellen en een theehuis.

geschiedenis van de Efteling: kasteel van Doornroosje

Sprookjesbos

De eerste tekenen van hoe de huidige Efteling er uit zal gaan zien vinden plaats in 1952. Het sprookjesbos wordt geopend! De sprookjes van het eerste uur zijn Doornroosje, Sneeuwwitje, De Kikkerkoning, De Magische klok, De Chinese Nachtegaal, De Sprekende Papegaai, Langnek, De Kabouterhuisjes, Vrouw Holle en Kleine Boodschap.

Geschiedenis van de efteling - stoomcarrousel

Uitbreiding

In de jaren daarna wordt het park nog veel meer uitgebreid. Er komt een zwembad, een roeivijver en natuurlijk nieuwe sprookjes zoals Hans en Grietje en de Rode schoentjes. In 1956 komt de Stoomcarrousel en in 1959 doet Holle Bolle Gijs zijn intrede. “Papier hier!”

Jaren 60 en 70

Mijn jeugdjaren in de Efteling! We gingen vaak op derde Pinksterdag, dat alleen een vrije dag was in mijn woonplaats Zaandam. Als kind namen wij altijd badkleding mee tijdens een dagje Efteling, het zwembad was een must go.

geschiedenis van de Efteling - Indische waterlelies

Ik was mega onder de indruk van de Indische waterlelies (een sprookje geschreven door Koningin Fabiola van België. Ook kwamen er in die jaren sprookjes bij als Roodkapje en de Wolf en de zeven geitjes en opende het Diorama en de miniatuurstoomtreintjes.

geschiedenis van de Efteling

Hierboven nog wat ‘kiekjes’ uit mijn jeugd in de Efteling. Ik ben het meisje (5) rechts van mijn moeder met dat leuke geruite tuinpakje 🙂

Geschiedenis van de Efteling - Spookslot

Pretpark

De Efteling wil meer zijn dan alleen een sprookjesbos, dus opent in 1978 het Spookslot haar deuren. Daar komt in 1981 de Python bij, een mega succes! In de jaren daarna volgt de ene na de andere attractie en wordt de Efteling een heus pretpark:

de Gondoletta (1981)
De Halve Maen (schommelend schip, 1982)
de Pirana (1983)
Carnaval Festival (1984)
Bobbaan (1985)
Fata Morgana (1986)
Pagode (1987)
Monsieur Cannibale en Volk van Laaf (1988)
Pegasus (1991)
Droomvlucht (1993)

Geschiedenis van de Efteling - entree

Entree

In 1996 krijgt de entree een spectaculaire metamorfose in de vorm van het Huis van de Vijf Zintuigen. In de jaren daarna volgen attracties als Villa Volta (1996), Vogel Rok (1998) en uitbreiding van de het Sprookjesbos met o.a. Repelsteeltje en Klein Duimpje

Geschiedenis van de Efteling - de Baron

Nieuwe millenium

De Efteling wordt opgedeeld in vier rijken: het Marerijk, het Reizenrijk, het Ruigrijk en het Anderrijk. Ook wordt gestart met de Winter Efteling.

In 2002 wordt het 50-jarig bestaan van het park gevierd met de attractie PandaDroom. In 2004 wordt het Meisje met de Zwavelstokjes toegevoegd aan het Sprookjesbos als 25esprookje

Tijdens het 55-jarig bestaan (2007) wordt weer een nieuwe attractie geopend: De Vliegende Hollander. 60-jarig bestaan (2012) aquanura, grootste watershow van Europa.

Uitbreiding?

En de Efteling gaat maar door: er komt een vakantiepark, meer spectaculaire achtbanen als Joris en de Draak (2010) en de Baron 1898 (2015). Maar we moeten ook afscheid nemen. Van de Pegasus (2009) en volgend jaar van de Bobbaan (2019) bijvoorbeeld. De Efteling is nog lang niet af. Al zijn niet alle inwoners het er daar mee eens. Heb je bovenstaand fragment van Lubach op Zondag al gezien?

Kende jij deze geschiedenis van de Efteling? Ben jij ook fan? Wat is jouw favoriete attractie?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*