Home » Dit is waarom we matses eten met Pasen
matses

Dit is waarom we matses eten met Pasen

Voor mij zijn matses onlosmakelijk verbonden met Pasen. Bij het ontbijt of de brunch hoort zo’n cracker besmeerd met boter en royaal bestrooid met suiker er gewoon bij. Maar waarom we matses eten met Pasen, dat wist ik eigenlijk niet. Ik zocht het voor je uit!

Matses eten met Pasen

Joodse traditie

Een matse is in feite een plat ongerezen brood, meer een cracker eigenlijk. Een doodgewone cracker: ze bevatten geen zout, geen suiker, geen conserveermiddelen, geen kleurstoffen en geen smaakstoffen. Er zitten maar 23 kcal in een kleine matse!

Het eten van matses is een Joodse traditie. In het Jodendom wordt tijdens Pesach de Joodse slavernij en de uittocht uit Egypte herdacht. Deze uittocht, die geleid werd door Mozes, vond vermoedelijk rond de vijftiende eeuw voor onze jaartelling plaats. Vlak voor vertrek moesten de Joden in opdracht van God snel brood bakken zonder zuurdesem (gistmiddel).

matses eten met Pasen

Pesach

Door met Pesach matses te eten staan gelovige Joden stil bij deze gebeurtenis. Oorspronkelijk waren Joodse matses vierkant, als verwijzing naar de tegels die de Joden tijdens de ballingschap in Egypte bakten van rivierklei uit de Nijl.

Voordat Pesach begint wordt het hele huis gereinigd, zodat er geen resten van gerezen brood meer aanwezig zijn. Gedurende de Pesach worden alleen matses gegeten. Kosjere matses wel te verstaan.

matses

Matzes of matses

Schrijf je nu matzes of matses? De officiële Nederlandse spelling is matse en de klemtoon ligt  op de eerste lettergreep). Het Hebreeuwse woord is matzo met de klemtoon op de laatste lettergreep.

lifehacks in de keuken - roomboter

Matses eten met Pasen

In de meeste – ook niet Joodse – gezinnen is het traditie om met Pasen matses te eten. De uittocht van Mozes, die ook deel uitmaakt van de Bijbel, en het Pesachfeest zijn hierbij vermengd met het christelijke paasfeest, de wederopstanding van Jezus Christus. De meeste mensen eten matses met suiker en roomboter.

Hollandia matses

De meest bekende matses zijn die van Hollandia. Dit Joodse bedrijf uit Enschede werd in 1933 opgericht. Het bedrijf staat onder rabbinaal toezicht van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, wat betekent dat de gemaakte matses ook koosjer zijn.

In de video hierboven van Hollandia zie je meer over het proces van het bakken van matses.

Lees hier ook over de geschiedenis van de paashaas!

Bewaar het verhaal over de geschiedenis van Matses op Pinterest:

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

8 Comments

  1. Wini schuster

    Wat leuk dat je dat .uitgezocht hebt Anne Marie, ik wist dat niet.
    Als kind aten we dat ook al met boter en suiker en ik vind het
    nog steeds lekker.

  2. Hoi, wij aten ze ook bij ons paasontbijt. Mijn ouders kochten altijd de grote, het was een klus om ze, zonder te breken, te besmeren met roomboter. Lekker suiker er op en dan maar kraken met z’n allen en je niet druk maken om de rondspringende suiker! Ik heb er al jaren geen een meer gegeten (mijn eetgewoonten zijn veranderd heb er geen behoefte aan, maar koester de herinnering!)

  3. Ik denk dat ik sinds de basisschool al geen matze/matse meer heb gegeten ! Maar ik wist al wel waarom 🙂 Ik at ze altijd met margarine en kaas.

    • Ik eet ze eigenlijk alleen met Pasen. Maar geniet er dan extra van!

    • Wat ik zelf ook wel interessant vond is dat matses binnen 8 minuten na de start van de bereiding gebakken moeten worden. Dit om er zeker van te zijn dat er geen zuurdesem gevormd wordt door het mengen van meel en water. Het hele proces -bereiden en bakken- duurt max. 18 minuten om aan de voorschriften te voldoen.
      Ik vind het bijzonder dat er zoveel achter zo’n ‘simpel’ ontbijtproduct verscholen ligt.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*