Panzanella of italiaanse broodsalade

Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik koken van de blog van Debby, Deb’s Bakery & Kitchen. Ik heb Debby leren kennen tijdens de bloggerslunch die zij organiseerde afgelopen januari. Online ‘kende’ ik haar al langer. Wij delen o.a. onze gezamenlijke passie voor Italië en de Italiaanse keuken. Debby woonde langere tijd in Perugia, ik o.a. in Rome. Ik koos van haar blog dan ook een heerlijk Italiaans gerecht, de panzanella!

panzanella

Italiaanse broodsalade

Panzanella is – zoals Debby ook verteld op haar blog –  een typisch gerecht uit de cucina povera (arme keuken). Eten weggooien doen ze daar niet graag, dus oud brood verwerkt de Italiaan in deze heerlijke salade. Door het vocht van de groente en de olijfolie wordt het brood weer zacht en dus eetbaar. Ook kun je eenvoudig allerlei groenterestjes verwerken in deze salade.

IMG_1612

Lunch of hoofdgerecht

Ik maakte deze salade een dag eerder klaar om mee te nemen als lunch op mijn werk. Maar je kunt het ook klaarmaken voor bijvoorbeeld een picknick of – met een stukje vlees of vis – serveren als avondeten. Het is wel belangrijk om de salade ruim van tevoren klaar te maken, zodat alle smaken goed in kunnen trekken.

Ik verwerkte ook nog een gegrilde gele paprika in de panzanella. Ik ben namelijk DOL op gegrilde paprika. Je kunt paprika uit een potje gebruiken of zelf grillen in de oven of gewoon in het vuur van je gasfornuis. In dit recept vertel ik je hoe ik dat doe in de oven.

panzanella

Panzanella

Wat heb je nodig (1 persoon)

  • 1/2 tot 1 (oud) ciabattabroodje
  • ca. 10 romatomaatjes
  • 6 olijven
  • eetlepel kappertjes
  • Halve gegrilde (gele) paprika
  • paar basilicum blaadjes
  • 4 ansjovisjes uit blik (of meer, als je dat lekker vindt)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 eetlepel balsamico azijn
  • peper en zout

Snij het brood in blokjes. Halveer de tomaatjes. Snijd de gegrilde paprika in repen. Snijd de olijven in ringetjes en de ansjovis fijn. Scheur de basilicum in stukjes. Doe alles in een kom en roer er de olijfolie en azijn door. Breng op smaak met zout en peper. Laat minimaal een uur staan om alle smaken goed te laten intrekken.

Summary
recipe image
Recipe Name
Panzanella of Italiaanse broodsalade
Author Name
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

One Comment

  1. klinkt heerlijk!!
    Rachel recently posted…Primer & fixing spray CatriceMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge