Home » Homemade pindakaas met pecannoten (foodblogswap)
Pinda-pecan pasta

Homemade pindakaas met pecannoten (foodblogswap)

Voor de foodblogswap van februari mocht ik koken van de blog mama’tjevanalles van Willeke. Ik oktober maakte ik – geïnspireerd door haar gevulde koeken – al een keer heerlijke gevulde speculaaskoeken en in januari maakte Willeke op haar beurt van mijn blog de salame di cioccolato. En die was heel goed geslaagd! Deze maand koos ik voor een eenvoudig recept dat dessalnietemin al een poosje op mijn lijstje stond: homemade pindakaas met pecannoten.

homemade pindakaas met pecannoten

Pindakaas, of notenboter, ik heb het als kind nooit gelust. Pas een jaar of 10 geleden ben ik van de smaak gaan houden. En eet ik het nu regelmatig, het liefst op een cracker (van die lekkere dunne van Wasa met rozemarijn zeezout). Het liefst koop ik mijn notenboter bij de notenwinkel, en dan bij voorkeur van luxe noten als macadamia’s (duur!) of cashewnoten. Nou zitten er in pindakaas meestal niet zo heel veel toevoegingen, maar iets zelf maken ‘from scratch’ is gewoon zo leuk, dat moest ik dus nog eens gaan proberen.

Net als Willeke koos ik voor doppinda’s, even gezellig een poosje doppen. Van een zak van 300 gram doppinda’s hield ik zo’n 220 gram pinda over. Dat vulde ik aan tot 300 gram met ongezouten pecannoten.

doppinda's

Wat heb je nodig (1 pot homemade pindakaas met pecannoten)

 • 300 gram noten (combinatie van pinda’s en pecannoten)
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel zout

Doe de noten in de keukenmachine, voeg de olie en zout toe en mengen maar. Eerst worden de noten grof, dan een fijner poeder en tot slot wordt de olie afgescheiden en krijg je een smeuïge boter.Die zelfs een beetje warm, maar daardoor ook makkelijk in een potje te lepelen is.

Bewaar de pindakaas op een koele donkere plaats (mag ook in de koelkast), er zijn immers geen conserveermiddelen aan toegevoegd. Daar is de pindakaas zo’n zes weken houdbaar. Heerlijk op een boterham of cracker, of maak er je eigen pindasaus mee.

p.s. Ik heb inmiddels ook notenboter gemaakt van walnoten en cashewnoten (200 + 100 gram). Echt een heerlijke combinatie!

Summary
recipe image
Recipe Name
Homemade pindakaas met pecannoten
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

15 Comments

 1. Hmmm zo lekker homemade pindakaas. De toevoeging van pecannoten lijkt me heerlijk!

 2. Zelf pindakaas maken, super leuk! Lekkere combi van pinda’s & pecannoten hoewel de pindakaas/ notenboter van macadamia’s me trouwens ook erg lekker lijkt. Beide lekkerrrr 🙂

 3. Ik ga ’t ook een keertje proberen om zelf pindakaas te maken. Moeilijk ziet dat er niet uit en ik ben een groot voorstander van zelf maken. Dan weet je altijd precies wat je eet.
  Dankjewel voor de tip en voor het recept!

 4. Ik ga dit recept zeker een x maken. Ziet er heerlijk uit. Zo leuk je eigen pindakaas maken, je weet dan precies wat erin zit. Bedankt voor het recept. X

  • Ik kreeg ook van de notenbar (toevallig die waar ik regelmatig kom) op Facebook de opmerking dat de pindakaas nog wel langer houdbaar is, ook buiten de koelkast, zolang deze maar donker bewaard wordt.

 5. Dat het eigenlijk zo eenvoudig kan zijn. Nootjes en olie. En toch allemaal pindakaas potten blijven kopen vanwege de houdbaarheid 😛 wil dit wel eens proberen!

 6. Eerder heb ik al eens pindakaas gemaakt, maar nog nooit met andere noten er bij. Dit lijkt me echt een heerlijke combinatie, dat heeft je foodblogswap buddy maar goed bedacht!

 7. Ik krijg helaas migraine van te veel pinda, maar ik ga het eens met amandelen of cashew proberen. Staat al zo lang op mijn lijstje om dat te doen!

 8. Hoi Anne-Marie

  Ik kan het recept van je notenboter niet vinden op je site.
  Kun jij aangeven of het erop staat en waar?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*