Home » Zuurkoolschotel met gehakt en banaan
zuurkoolschotel met gehakt en banaan

Zuurkoolschotel met gehakt en banaan

Schoonmoeders…boeken vol zijn er over geschreven. Gelukkig heb ik het met die van mij best getroffen! Spannend was het natuurlijk om voor het eerst een weekend naar mijn schoonouders te gaan. Helemaal in dat verre Drenthe. Je wilt je natuurlijk van je beste kant laten zien. En mijn schoonmoeder wilde dat uiteraard ook. Dus maakte zij één van haar ‘signature dishes’: de zuurkoolschotel met gehakt en banaan.

zuurkoolschotel met gehakt en banaan

Bij binnenkomst rook ik het al: hier werd zuurkool gekookt. En zuurkool….dat lust ik niet!!! Maar dat ging ik dus niet zeggen. Achteraf gezien ben ik ook blij dat ik dat niet gedaan heb, want wat was dit lekker! De perfecte combinatie van hartig/pittig (het gehakt met flink veel kerrie), zoet (de banaan), fris (de zuurkool) en romig (de puree). Deze zuurkoolschotel met gehakt en banaan staat – nu bijna 24 (!) jaar later – nog regelmatig bij ons op tafel. Een aanrader. Bedankt (schoon)ma! Ook van mijn schoonmoeder komt het heerlijke recept van arretjescake, ook een aanrader! En die zuurkool? Die maak ik tegenwoordig zelf!

Zuurkoolschotel met gehakt en banaan

Wat heb je nodig (vier personen):

  • 500 gram rundergehakt
  • 1,5 kilo aardappels (+ boter en scheutje melk)
  • zak zuurkool
  • kerriepoeder
  • 6 bananen
  • Roomboter
  • Paneermeel

Extra: grote ovenschaal

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak het gehakt rul in wat boter en kruid met flink wat kerriepoeder. Ik gebruik echt wel een eetlepel of drie! Kook de aardappels en de zuurkool in twee verschillende pannen gaar in ca. 20 minuten. Giet de zuurkool af en zet even opzij. Giet de aardappels af. Maak van de aardappels puree door deze te stampen met een pureestamper en een klontje boter en scheutje melk toe te voegen. Pel de bananen en snijd in plakjes. Vet een grote ovenschaal in. Maak laagjes, gebruik steeds de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid: eerst een laagje gehakt, dan een laagje zuurkool, schijfjes banaan en afdekken met puree. Herhaal nog een keer en eindig met de puree. Bestrooi de puree met wat paneermeel en klontjes boter en zet de schotel ca. 30 minuten in de oven tot de bovenkant bruin is.

Mijn man eet hier het liefst nog een flinke portie jus bij. Die maak ik dan meestal uit een zakje (oeps….).

Ook handig:

keukengereiset
pureestamper
ovenschaal
grillpan
Wokarang
Mepal circula
keukengereiset
pureestamper
ovenschaal
grillpan
Wokarang
Mepal circula
keukengereiset
pureestamper
ovenschaal
grillpan
Wokarang
Mepal circula
Summary
recipe image
Recipe Name
zuurkoolschotel met gehakt en banaan
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 68 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

19 Comments

  1. Ik vind zuurkool echt totaal niet lekker maar dit ziet er dan wel weer aantrekkelijk uit ..

  2. Zuurkool vind ik zo lekker. Binnen kort maar eens dit recept proberen. Ben zo benieuwd hoe het smaakt

  3. ohhh wat lekker! Zijn het rijpe bananen of normale bananen die je schoonmoeder heeft gebruikt?

  4. Ploni van den Berg

    Het was heerlijk en blijft bij ons favoriet.

  5. Maria van Dijk-Jansen

    Hoi Anne-Marie
    Ik heb vandaag ook weer eens zuurkool schotel met banaan gemaakt.
    Ik kom uit Gelderland maar woon al 21 jaar in Almere mijn twee mannen kennen dit niet ik wel van vroeger en als het net zo lekker smaakt als toen dan ga ik het vaker maken😘
    Maria

  6. Ik wil dit ook graag keer proberen . Maar de boter gooi je die er gewoon zo koud bij?

  7. Jus uit een pakje? Lekker stoofvlees maken en de rest van de jus invriezen. Altijd succes.

  8. Lekker. Ken een versie met ook nog ananas erbij maar iets meer banaan en geen ananas lijkt me lekker. Wat een vondst die kippiepan! Nog nooit van gehoord. 🙃🫣

  9. Ik heb dit recept van mijn eigen moeder, veel gegeten met mijn kinderen die het ook verrukkelijk vonden. Ik had het al jaren niet gemaakt maar ik had er opeens weer zin in. Oh steeds heerlijk!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*