Schoonmoeders…boeken vol zijn er over geschreven. Gelukkig heb ik het met die van mij best getroffen! Spannend was het natuurlijk om voor het eerst een weekend naar mijn schoonouders te gaan. Helemaal in dat verre Drenthe. Je wilt je natuurlijk van je beste kant laten zien. En mijn schoonmoeder wilde dat uiteraard ook. Dus maakte zij één van haar ‘signature dishes’: de zuurkoolschotel met gehakt en banaan.
Bij binnenkomst rook ik het al: hier werd zuurkool gekookt. En zuurkool….dat lust ik niet!!! Maar dat ging ik dus niet zeggen. Achteraf gezien ben ik ook blij dat ik dat niet gedaan heb, want wat was dit lekker! De perfecte combinatie van hartig/pittig (het gehakt met flink veel kerrie), zoet (de banaan), fris (de zuurkool) en romig (de puree). Deze zuurkoolschotel met gehakt en banaan staat – nu bijna 24 (!) jaar later – nog regelmatig bij ons op tafel. Een aanrader. Bedankt (schoon)ma! Ook van mijn schoonmoeder komt het heerlijke recept van arretjescake, ook een aanrader! En die zuurkool? Die maak ik tegenwoordig zelf!
Zuurkoolschotel met gehakt en banaan
Wat heb je nodig (vier personen):
- 500 gram rundergehakt
- 1,5 kilo aardappels (+ boter en scheutje melk)
- zak zuurkool
- kerriepoeder
- 6 bananen
- Roomboter
- Paneermeel
Extra: grote ovenschaal
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak het gehakt rul in wat boter en kruid met flink wat kerriepoeder. Ik gebruik echt wel een eetlepel of drie! Kook de aardappels en de zuurkool in twee verschillende pannen gaar in ca. 20 minuten. Giet de zuurkool af en zet even opzij. Giet de aardappels af. Maak van de aardappels puree door deze te stampen met een pureestamper en een klontje boter en scheutje melk toe te voegen. Pel de bananen en snijd in plakjes. Vet een grote ovenschaal in. Maak laagjes, gebruik steeds de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid: eerst een laagje gehakt, dan een laagje zuurkool, schijfjes banaan en afdekken met puree. Herhaal nog een keer en eindig met de puree. Bestrooi de puree met wat paneermeel en klontjes boter en zet de schotel ca. 30 minuten in de oven tot de bovenkant bruin is.
Mijn man eet hier het liefst nog een flinke portie jus bij. Die maak ik dan meestal uit een zakje (oeps….).
Ik vind zuurkool echt totaal niet lekker maar dit ziet er dan wel weer aantrekkelijk uit ..
Echt het proberen waard Mariska!
Zuurkool vind ik zo lekker. Binnen kort maar eens dit recept proberen. Ben zo benieuwd hoe het smaakt
Laat je me weten hoe het gesmaakt heeft Fabian?
ohhh wat lekker! Zijn het rijpe bananen of normale bananen die je schoonmoeder heeft gebruikt?
Ik probeer altijd zo rijp mogelijke bananen te kopen
Het was heerlijk en blijft bij ons favoriet.
Wat leuk om te horen! Krijg meteen zin om het te eten, hier ook nog steeds favoriet.
Hoi Anne-Marie
Ik heb vandaag ook weer eens zuurkool schotel met banaan gemaakt.
Ik kom uit Gelderland maar woon al 21 jaar in Almere mijn twee mannen kennen dit niet ik wel van vroeger en als het net zo lekker smaakt als toen dan ga ik het vaker maken😘
Maria
En, was het lekker? Hier in huis blijft het favoriet, vooral nu in de winter!
Ik wil dit ook graag keer proberen . Maar de boter gooi je die er gewoon zo koud bij?
Jahoor, gewoon klontjes koude roomboter
Ook ik houd niet van zuurkool, maar deze variant is echt lekker. Zeker voor herhaling vatbaar. Nu heb ik de hoeveelheden aangehouden (doe ik meestal de 1e keer) maar wij zijn met z’n tweetjes, dus ik kan kiezen tussen t/m zondag zuurkool eten of kijken of ik het kan invriezen. Vraag mij wel af of de smaak en/of de structuur niet verloren gaan. Heb je hier ervaring mee?
Nee, daar heb ik geen ervaring mee helaas. Ik vond wel deze site:https://www.culy.nl/inspiratie/de-beste-manier-om-aardappelpuree-en-stamppot-in-te-vriezen/
Jus uit een pakje? Lekker stoofvlees maken en de rest van de jus invriezen. Altijd succes.
Goed plan, alleen gaat die jus bij stoofvlees hier altijd schoon op!
Lekker. Ken een versie met ook nog ananas erbij maar iets meer banaan en geen ananas lijkt me lekker. Wat een vondst die kippiepan! Nog nooit van gehoord. 🙃🫣