Home » Oosterse ovenschotel met appel

Oosterse ovenschotel met appel

Ik wist niet goed hoe ik dit gerechtje moest noemen. Oosterse ovenschotel met appel dus. Het is een ovenschotel (√ check), er zitten veel oosterse smaakmakers in (√ check) en opvallend ingrediënt is de appel (√ check). Dus misschien toch wel de beste omschrijving voor deze winterse ovenschotel. Die, net als de meeste ovenschotels, onmogelijk ‘mooi’ te fotograferen is.

Oosterse ovenschotel met appel

Een leuke combinatie van Hollandse winters (stamppot, hete bliksem!) en Indische zomers (kokos, sambal). Het gehakt mag best pittig op smaak worden gebracht, de milde en zachte smaak van de puree compenseert dat wel weer.Ovenschotel appel

Oosterse ovenschotel

Wat heb je nodig (oosterse ovenschotel voor 4 personen)

  • 1 kg aardappelen
  • Rijstolie
  • 3 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 3 theelepels pittige sambal
  • 2 eetlepels seroendeng
  • 1 eetlepel gebakken uitjes of gebakken knoflook
  • 1 appel
  • 500 gram rundergehakt
  • Scheutje melk
  • Flinke klont roomboter

Verwarm de oven voor op 200 graden

Snijd de ui en de knoflook in plakjes en smoor dit alles in een koekenpan gaar in een scheutje rijstolie, op laag vuur in ca. 20 minuten. Houd even apart en bak in dezelfde pan het gehakt rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg de sambal en ketjap toe en laat nog een paar minuten sudderen. Proef even of er nog zout of peper nodig is. Roer er de gesmoorde uitjes en knoflook doorheen en één eetlepel seroendeng.

Schil de aardappelen en kook ze ca. 15 minuten. Afgieten en met een stamper fijnstampen tot een puree. Maak de puree luchtig met een scheutje melk en een flinke klont roomboter.

Schil de appel en snijd in dunne plakken. Vet een ovenvorm in. Verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Bekleed dit met de schijfjes appel en dek tenslotte af met de puree. Verdeel wat klontjes boter over de puree. Bak de ovenschotel ca. 30 minuten. De laatste 5 minuten bestrooi je de puree met de andere eetlepel seroendeng en de gebakken uitjes of knoflook.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*