Zuid-Afrikaanse bobotie

Zuid-Afrikaanse bobotie

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan best zeggen dat ik heb leren koken juist door de pakjes en zakjes van Knorr. Hoezo dan vraag je je misschien af? Heel eenvoudig: door Knorr leerde ik de wereldkeuken kennen en de zin om een gerecht zelf te maken. Zoals deze Zuid-Afrikaanse bobotie.

Zuid-Afrikaanse bobotie

Knorr

Voor de Knorr wereldgerechten kende ik namelijk helemaal geen Thaise Kip Siam, Argentijnse Beef Chimichurri of Zuid-Afrikaanse bobotie. Maar het smaakte wel naar meer. Maar dan wel het liefst zelfgemaakt. Je kunt dus eigenlijk wel stellen dat Knorr in ieder geval de liefde voor een aantal gerechten heeft aangewakkerd.

Zuid-Afrikaanse bobotie

Bobotie

Rond 1652 maakte Jan van Riebeeck, koopman in dienst van de VOC, al gebruik van zogenaamde bobotieketels. Jan van Riebeeck stichtte in 1652 de eerste Europese handelspost in de Kaap in Zuid-Afrika. Het gerecht is in 1951 opgenomen als traditioneel Zuid-Afrikaans in een door de Verenigde Naties gepubliceerd internationaal receptenboek

Zuid-Afrikaanse bobotie

Zuid-Afrikaanse bobotie

Wat heb je nodig (4 personen):

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 sneetje wit brood
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 100 ml halfvolle melk
  • 100 ml crème fraiche
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 groene appel, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 50 gram rozijnen
  • 2 eieren
  • 3 gedroogde laurierblaadjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Week het brood (gescheurd in stukjes) in de melk.

Fruit de uien een minuutje in een wok of hapjespan. Voeg het gehakt toe en bak rul. Knijp het brood uit (bewaar de melk!) en meng door het gehakt. Voeg kerriepoeder, kurkuma, gemberpoeder, jam, rozijnen en appel toe en bak nog een paar minuutjes mee. Breng op smaak met zout en peper.

Klop de eieren los met de opgevangen melk en de crème fraiche. Roer de helft van dit mengsel door het gehakt.

Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal. Schenk de rest van het eimengsel erover. Druk de laurierblaadjes erin en bak de bobotie gaar in ca. 30 minuten.

Serveer met rijst

Summary
recipe image
Recipe Name
Zuid-Afrikaanse bobotie
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 Comments

  1. Karin van Dam

    Ik eet deze ook vaak van de Wereldgerechten van Knorr maar ben zeker van plan om jouw recept ook een keer te gaan maken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge