Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #22: chimichurri en paella
geschiedenis van beroemde gerechten chimichurri

Geschiedenis van beroemde gerechten #22: chimichurri en paella

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie: chimichurri en paella.

Geschiedenis van beroemde gerechten

geschiedenis van beroemde gerechten - chimichurri

Chimichurri

Chimichurri is zowel een saus bij als een marinade voor gegrilld vlees en is afkomstig uit de Argentijnse en Uruguyaanse keuken. Om eerlijk te zijn had ik er – voor de meesterlijke reclame van Geer & Goor in 2007 – nog nooit van gehoord!

Basis van chimichurri is olie en azijn, hieraan worden ui en knoflook en diverse kruiden en specerijen toegevoegd zoals tijm, peper, oregano, laurier, peterselie en bieslook. Sterkte van de saus wordt bepaald door de hoeveelheid pepers.

De naam is naar het schijnt afkomstig van de Ier Jimmy McCurry, die in de 19e eeuw vocht in de Argentijnse onafhankelijksheidsstrijd. De saus die hij maakte – de Jimmy McCurry saus – was voor de Argentijnen niet uit te spreken en werd al snel verbasterd tot Chimichurri.

geschiedenis van beroemde gerechten chimichurri

Een meer voor de hand liggende verklaring voor de naam is afkomstig van het Baskische tximitxurri wat ‘een mix van verschillende ingrediënten’ betekent. In de 19e eeuw hadden zich immers veel Baskische immigranten gevestigd in Argentinië.

Op mijn blog vind je een recept voor chimichurri spiesjes op de bbq!

geschiedenis van beroemde gerechten - paella

Paella

Paella, een typisch Spaans gerecht, komt oorspronkelijk uit Valencia. De naam is afkomstig van het Franse woord paelle voor pan dat weer is afgeleid van ‘patella’ uit het latijn. Het staat dan ook voor de pan waarin het gerecht wordt klaargemaakt.

geschiedenis van beroemde gerechten- paella

Er is ook nog een andere – wat minder voor de hand liggende – verklaring van de naam. Deze komt van een ritueel waarbij mannen één keer per jaar koken voor de vrouwen uit het dorp. Het was vaak meer een verzameling van restjes van de maaltijden van de dagen ervoor, maar goed. Het gerecht noemde ze pa’ella: ‘voor haar’.

De pan waarin een traditionele paella wordt klaargemaakt heet een paellera.

Een traditionele paella uit Valencia bevat rijst, kip, konijn, witte bonen, snijbonen, artisjokken, tomaten, rozemarijn, paprika, safraan en knoflook. De armere inwoners van Valencia aten de paella meestal met slakken. Alleen aan de kust worden ook zeevruchten aan de paella toegevoegd.

Er zijn veel recepten voor paella. Het toevoegen van chorizo, zoals Jamie Oliver en Gordon Ramsay eerder deden, is volgens de Spanjaarden ‘een absoluut schandaal’. Ik deed het lekker toch in mijn paella recept!

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Leuk om te lezen! Waar ik chimichurri van ken is van de plus. Kip chimichurri, heerlijk! Super om de geschiedenis van dit recept te lezen. ik heb er nooit over nagedacht dit zelf eens te maken maar reden genoeg om er zelf eens mee aan de slag kan gaan!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*