Home » Paella met kip en chorizo

Paella met kip en chorizo

Ik had al lang geleden met een cadeaubon een keer een paellapan én paellarijst en -kruiden gekocht maar van het maken ervan was het nog niet gekomen. Misschien omdat mijn man geen viseter is? Toen ik dit recept voor paella met kip en chorizo tegenkwam ging ik eindelijk aan de slag!

paella met kip en chorizo

Paella Valenciana

Hoewel de meeste paella kennen met kip en vis wordt de originele paella Valenciana bereid met kip en konijn. Ik schreef eerder al over de geschiedenis van paella. Voor dit gerecht gebruikte ik  een recept van Gordon Ramsay, dat ik wel een beetje aanpaste naar onze smaak. We waanden ons weer even helemaal op een zonnig terras in Spanje!

Paella rijst

Paellarijst

Gebruik voor paella speciale paellarijst! Die is te krijgen van diverse soorten, zoals bomba, albufero of redondo. Paellarijst is anders dan risottorijst! Ik gebruikte voor deze paella een zakje paellakruiden, maar je kunt ook gewoon zelf saffraan en paprikapoeder toevoegen.

Paella met kip en chorizo

Paella met kip en chorizo

Ingrediënten

  • 400 g paellarijst
  • 500 gram kippendijfilet
  • 200 gram chorizo, ontveld
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 paprika’s (neem verschillende kleurtjes)
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 125 ml droge witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • Zakje paellakruiden (of gebruik een plukje saffraan + theelepel paprikapoeder)
  • 100 g doperwten (uit diepvries, ontdooid)
  • 6 tomaten
  • 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
  • 1 citroen

Extra: paellapan

Zo maak je paella met kip en chorizo

Was de rijst goed en laat uitlekken. Snijd de kip in kleine stukjes en bestrooi met zout en peper. Snijd de chorizo in dikke plakken.

Verhit de olijfolie in de paellapan en braad de kip rondom aan. Schep op een bord en zet opzij. Doe nu de plakken chorizo in de pan en bak 2 minuten

Snijd ondertussen de paprika in stukjes en pers of hak de knoflookteentjes. Voeg toe aan de chorizo en bak alles nog 3-4 minuten onder regelmatig omscheppen, tot de paprika zacht begint te worden.

Doe de rijst erbij en ‘rooster’ die al omscheppend enkele minuten. Schenk de wijn erbij en laat tot de helft inkoken. Voeg dan de bouillon en de paellakruiden (of saffraan en paprikapoeder) toe. Breng het geheel aan de kook, leg de stukjes kip weer in de pan en zet het vuur lager. Laat alles 15 minuten sudderen, onder af en toe omscheppen.

Ontvel de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukjes. Voeg de doperwten en tomaten toe en verwarm alles nog 10 minuten op laag vuur; schep het geheel af en toe om. Haal als de rijst net gaar is de pan van het vuur en laat hem een paar minuten staan.

Strooi de peterselie over de paella, zet hem op tafel en serveer met partjes citroen.

Ook handig:

Kitchenaid foodprocessor mini
Pastamachine
Staafmixer
Mepal circula
KitchenAid Artisan
Kitchenaid foodprocessor mini
Pastamachine
Staafmixer
Mepal circula
KitchenAid Artisan
Kitchenaid foodprocessor mini
Pastamachine
Staafmixer
Mepal circula
KitchenAid Artisan

Bewaar het recept voor paëlla met kip en chorizo op Pinterest:

Pinterest pin paella

Summary
recipe image
Recipe Name
Paella met kip en chorizo
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Ik heb ook dit recept van Gordon Ramsay in mijn kookschrift staan, echt lekker! Voor het gemak gebruik ik soms ipv verse tomaten een pak tomatenstukjes (van goede kwaliteit, bijv Mutti), dat gaat ook goed.

  2. Inderdaad heerlijk recept. Ik doe wat meer olijfolie in de pan en zorg ervoor dat het toegevoegde vocht geheel is opgenomen, verdeel dan alles goed en gelijkmatig over de pan en roer het de laatste tien minuten NIET meer om, zo krijg je dat mooie korstje onderop (wordt soccarat genoemd) en de caramelisatie van de onderste rijst geeft juist een heerlijk smaakje aan de paella.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*