lachha paratha

Laccha Paratha, het lekkerste Indiase brood!

Onlangs deed ik een fantastische Indiase kookcursus van Spice Trip with Paulami. Deze ‘Trip Taste to India’ in de kookstudio van Belle in Rotterdam is echt een aanrader voor iedereen die van de Indiase keuken houdt. Ik deel met jullie het heerlijke recept voor laccha paratha!

Kookworkshop Spice Trip with Paula

Trip taste to India

Tijdens de – volledig coronaproof – kookcursus maakten we met acht personen maar liefst acht verschillende gerechten: laccha paratha, Doi Begun (aubergine met yoghurt), Butter Chicken, mintchutney, raita, chapli kebab, kebab van jackfruit en een heerlijk dessert: kesar pista shrikhand. Hangop met kardemom, safraan, suiker en pistache. En na afloop aten we natuurlijk alles met z’n allen op!

lachha paratha

Workshop

Paulami verzorgt ook vega en vegan workshops van de Indiase keuken. En in iedere kookcursus worden weer andere gerechten geleerd, van samosa tot viscurry. De workshops vinden plaats in kookstudio’s in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam en kosten afhankelijk van de locatie en het thema tussen de € 59,50 en € 63,50. Geen geld voor 3-4 uur kookworkshop en een heerlijke maaltijd!

Indiaas ‘croissant’ brood

Tijdens de workshop maakte ik samen met een andere deelnemer laccha paratha, een Indiaas brood wat door de vele beboterde laagjes wel wat wegheeft van de croissant. Veel werk, maar dan heb je wel wat! Ik kan je van harte ook het Youtube kanaal van Paulami aanraden. Hier vind je ook een duidelijke video voor het maken van de laccha paratha!

We leerden van haar nog een tweede methode (met nog meer laagjes!), die leg ik je hieronder ook uit.

lachha paratha

Laccha Paratha

Wat heb je nodig (8 platbroodjes):

Ingrediënten

  • 370 gram volkorenbloem (+ extra om te bestrooien)
  • 2 eetlepels semolina (griesmeel)
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 250 ml water
  • 10 eetlepels ghee (geklaarde boter), gesmolten

Doe de bloem, semolina, zout, suiker en 1 eetlepel ghee in een kom. Voeg 100 ml water toe en begin met kneden. Blijf water toevoegen (niet teveel) tot je een soepel deeg hebt. Kneed het deeg tenminste 15 minuten. Wrijf de deegbol in met 1 eetlepel ghee en laat het afgedekt 20 minuten rusten.

Verdeel het deeg in acht bolletjes. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deel zo dun mogelijk uit. Verdeel wat ghee over het deeg en bestrooi met een beetje bloem.

Vouw vanaf de langste zijde het deeg als een muizentrappetje op (bekijk vooral de video!). Rek het deeg vervolgens iets uit en rol het vervolgens op. Aan het einde steek je het deeg in het midden van het rolletje.

Een andere methode (voor  nog meer laagjes!) is als volgt: snijd het deeg in dunne reepjes. Rol de reepjes vervolgens in de lengte op. Rol vervolgens het deeg op zoals hierboven beschreven. Bestrijk de rolletjes met ghee en laat afgedekt 10 minuten rusten.

laccha paratha

Rol ieder bolletje uit met de deegroller, met behulp van wat bloem. Doe dit met niet te veel kracht en niet te dun, en rol maar één zijde van het deeg uit.

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, smelt wat ghee in de pan en bak de paratha ca. 2 minuten. Smeer de bovenzijde in met ghee en draai om. Bak nog twee minuten. Smeer ook deze zijde in met ghee, draai nog een keer om. Wanneer er bruine plekjes verschijnen is je paratha klaar.

Neem het brood tussen je handen (gebruik keukenpapier tegen de hitte) en druk de paratha rondom een beetje in. Zo accentueer je de laagjes!

Serveer bij bijvoorbeeld butter chicken curry.

Ook handig:

Meelzeef
taartrooster
Spatel
bakkwast
Spuitzak
Creme brûlée brander
Suikerthermometer
Meelzeef
taartrooster
Spatel
bakkwast
Spuitzak
Creme brûlée brander
Suikerthermometer
Bewaar het recept voor laccha paratha op Pinterest:

Summary
recipe image
Recipe Name
Laccha paratha
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*