Thaise komkommersalade met in kokosmelk gegaarde kip

Voor de Foodblogswap van deze maand mocht ik koken van www.bijnanetzolekkeralsthuis.blogspot.nl Een blog boordevol heerlijke recepten van blogger Johanneke, die al heel wat jaren haar recepten online plaatst. Ik koos – dol als ik ben op de Thaise keuken – voor de Thaise komkommersalade met in kokosmelk gegaarde kip. Dat klinkt gewoon alleen al lekker!

Thaise komkommersalade met in kokosmelk gegaarde kip

 Ik gebruikte het pocheervocht wat overbleef om geurige kokosrijst in klaar te maken. Ook voegde ik nog wat blaadjes djerek poeroet toe, gewoon omdat ik dat overal lekker in vind!

Thaise komkommersalade

Wat heb je nodig (vier personen)

  • 400 gram kipfilet
  • 200 ml kokosmelk (uit een blikje van 400 ml)
  • 40 gram (palm)suiker – ik gebruikte rietsuiker
  • 3 blaadjes djerek poeroet (limoenblaadjes)
  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 komkommer
  • 1 sjalot in dunne ringen
  • 2 rode pepers in dunne ringen (zaadjes verwijderen)
  • bosje koriander
  • 50 gram pinda’s, fijngehakt
  • sap van ca. 1 limoen
  • 300 gram pandanrijst
Sla de kipfilet wat platter tussen huishoudfolie. Meng de kokosmelk met de palmsuiker en vissaus in een pan en voeg de djerek poeroet blaadjes toe. Leg de kipfilet erin en breng langzaam tot net aan de kook. Laat de kip dan 15 minuten pocheren op een laag vuur en daarna afkoelen in het vocht. Trek het kippenvlees met je handen of twee vorken in reepjes.Breng de pandanrijst met de het pocheervocht (maar houd een paar eetlepels achter), de rest van de kokosmelk en eventueel wat water aan de kook (ik gebruik 1 blik rijst op 1 ½ blik vocht). Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Als al het vocht is opgenomen is de rijst gaar (let op dat het niet aanbrandt, gebruik bij voorkeur een sudderplaatje).Schaaf de komkommer in de lengte in repen met een kaasschaaf. Hak de korianderblaadjes fijn. Meng het overgebleven pocheervocht met limoensap naar smaak tot een dressing. Meng de komkommer, kipreepjes, sjalotringetjes, peper en koriander door elkaar.Gebruik een serveerring of kommetje om de rijst mooi op elk bord te serveren. Drapeer de Thaise komkommersalade om de rijst heen. Besprenkel met de dressing en bestrooi met de pinda’s.

4 Comments

  1. Hmm dit lijkt me een waanzinnig lekker gerechtje! Dol op de Aziatische keuken en kip gegaard in kokosmelk en djerek poeroet….finger licking good 🙂

  2. Leuk stukje. Ik heb het pocheervocht nog in de vriezer zitten voor een snel soepje een keer. Johanneke

  3. Ja sommige combi's pakken gewoon bijna altijd goed uit!

  4. Goed idee! Het was leuk om van jouw blog te koken!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge