Massaman Curry (Kaeng massaman)

Massaman curry is – samen met de rode cocos curry – mijn favoriete Thaise gerecht. Ik heb lang geprobeerd om mijn curry te evenaren met die van ons favoriete restaurant Rakang Thai in Den Haag. En inmiddels kan ik wel zeggen dat die van mij net zo lekker smaakt, zo mogelijk zelfs beter. Zo veel verschillende smaken, zo kruidig en geurig!

Massaman curry (Kaeng massaman)


Dit gerecht komt oorspronkelijk uit het Zuiden van Thailand, van oudsher een moslimregio. De naam massaman is naar het schijnt een verbastering van musulman ofwel moslim.

De curry kan worden gemaakt met rundvlees, kip, lamsvlees, eend of tofu. Ik gebruik het liefst lamsvlees.

Wat heb je nodig (vier personen):

  • Massaman curry pasta (ca. 50 gram) (toko of AH Blue Elephant)
  • Kokosroom (blik 400 ml)
  • Ca. 350 gram lamsbout in blokjes of biefstuk
  • 1 grote zoete aardappel, in kleine blokjes
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 15 gram gember, geraspt/gesneden
  • 1 ½ eetlepel vissaus
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • ¼ theelepel zout
  • 1 eetlepel rijstolie
  • 1 pijpje kaneel
  • Cashewnoten

Braad het lamsvlees* en de aardappelen rondom bruin en houd deze apart. Verhit een eetlepel rijstolie in een wok en roerbak de currypasta op halfhoog vuur tot het aroma vrijkomt. Voeg de knoflook, sjalot en gember toe en roerbak het geheel 2 minuten. Voeg de kokosroom toe en meng het gebraden lamsvlees, aardappelen en het kaneelpijpje erdoor en breng het geheel aan de kook. Voeg vervolgens de vissaus, suiker, zout en rijst azijn toe. Laat de curry sudderen tot de aardappelen en het vlees gaar zijn (ca. 30 minuten). Garneer met cashewnoten en serveer met Pandan rijst.

* Indien met biefstuk laat het vlees weg en vervolg verder het recept. Op het einde van de kooktijd roerbak de biefstuk snel gaar in een aparte wok en voeg toe aan de curry.

4 Comments

  1. Ik vind deze curry ook heerlijk! Ik maak hem alleen met gewone aardappel, maar ik denk dat ik jouw variatie met zoete aardappel misschien wel lekkerder vind. Ik heb toevallig vrijdag ook een Thais recept op Dejlig trouwens.

  2. Ben benieuwd, de Thaise keuken is echt één van mijn favorieten!

  3. Deze kende ik nog niet! Ziet er echt heerlijk uit, ben heel benieuwd hoe het smaakt 🙂 Kan je de curry ook eventueel van te voren klaar maken en dan de volgende dag eten met de rijst?

  4. Ja hoor, de smaak wordt er alleen maar beter van!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge