Home » Kip in bananenroomsaus
kip in bananenroomsaus

Kip in bananenroomsaus

Uit het zelfde oude kookboekje (1987!) van het Nederlandse Zuivelbureau waar ik ook de cannelloni met spinazie uit haalde komt dit – wat wonderlijke – gerecht: kip in bananenroomsaus. Ik durf niet meer te zeggen of dit ook de oorspronkelijke titel van de schotel is, het is hoe wij het gerecht hier thuis al bijna 30 jaar noemen.

kip in bananenroomsaus

Het is in ieder geval een gezinsfavoriet! Een combinatie van ingrediënten die in eerste instantie misschien een beetje vreemd klinkt. Kip, gekruid met kerrie, in een saus van banaan, appel, witte wijn en afgemaakt met crème fraiche. Maar probeer het eens, het is echt heel erg lekker! Zeker ook een favoriet bij kinderen door de zoete en licht gekruide smaak. Mocht je voor je kind liever geen wijn gebruiken vervang deze dan door appelsap. Ik serveer dit gerecht meestal met noten- of meergranenrijst.

Kip in bananenroomsaus

Wat heb je nodig:

  • 500 gram kipfilet
  • zout/peper
  • 1 ui
  • 1 appel
  • 1 eetlepel olie
  • 25 gram boter
  • 3 rijpe bananen
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 1/2 dl droge witte wijn
  • 200 gram creme fraiche

Keukenmachine

Snij de kipfilets in niet te kleine stukken (ca. 6 stukken per kipfilet). Bestrooi ze met peper en zout. Pel en snipper de ui. Verhit de olie samen met de boter en bak hierin de kipfilet snel rondom bruin. Neem ze uit de pan. Bak de ui in dezelfde pan in ca. 3 minuten lichtbruin. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Voeg de appel toe aan de uien en bak even mee. Voeg de in plakjes gesneden banaan toe. Strooi de kerriepoeder erover en schenk de wijn erbij en breng deze saus al roerende aan de kook.

Leg de kipfilets weer in de pan en laat die – afgedekt – in ca. 10 minuten zachtjes gaar worden. Neem de kipfilets weer uit de pan en houd ze warm op een bord onder aluminiumfolie. Giet de inhoud van de pan over in de kom en pureer de saus grof in de keukenmachine*. Doe weer terug in de pan, roer de crème fraiche erdoor en laat de saus op hoog vuur iets inkoken. Voeg naar smaak zout en peper toe. Warm de kipfilets nog even op de saus en serveer met rijst.

* Ik het laatst eens geprobeerd (uit gemakzucht) om de saus gewoon in de pan te laten en te pureren met de staafmixer. Was geen succes. Het krijgt dan meer de structuur van behangerslijm, niet lekker.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Kan het ook zonder de witte wijn? Ben hier eigenlijk wel heel benieuwd naar. Vind het eigenlijk best lekker klinken :O

  2. Karin van Dam

    heel bijzonder dit weet niet of ik het aan durf eet wel regelmatig kip kerrie ananas maar wie weet als ik eens gek wil doen …..

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*