limoncello-ricotta taart

Limoncello-ricotta taart met amaretti bodem

Op een mooie Pinksterdag……maak je natuurlijk deze heerlijke limoncello-ricotta taart met een bodem van amarettikoekjes! Regen of zon, thuis of op visite, met zo’n taart kun je altijd aankomen!

limoncello-ricotta taart

In het tijdschrift Delicious (maart 2016) kwam ik deze taart tegen en wist meteen: die moet ik maken! Ik ben dol op citroen, limoncello én amarattikoekjes en de combinatie van fris en zoet leek mij perfect. En geloof me, dat is het ook. Ik heb het oorspronkelijke recept wel iets aangepast, ik hield namelijk veels te veel taartvulling over. Ook de hoeveelheid gesuikerde citroensliertjes heb ik verdubbeld vanwege veel werk en te lekker!

Limoncello

Dit is zo’n taart waar je even de tijd voor moet nemen maar waar je echt mee aan kunt komen op ieder feestje. Verfijnde, heerlijke smaakcombinaties. Je kunt de limoncello eventueel vervangen door citroenlimonade. De smaak te pakken? Maak dan ook eens limoncello tiramisu, limoncello mousse met pistache, limoncello snowballs of limoncello popsicles!

Limoncello-ricotta taart

Wat heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 250 gram amaretti koekjes
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 130 gram roomboter
  • 25 gram geschaafde amandelen
  • 1 takje rozemarijn
  • Snufje zout

Voor de citroen-ricotta laag:

  • 125 ml. citroensap (van ca. 3-4 citroenen)
  • 7 blaadjes witte gelatine
  • 75 ml limoncello
  • 350 gram ricotta
  • 350 gram mascarpone
  • 150 gram poedersuiker
  • Rasp van een halve citroen

Voor de decoratie:

  • 100 gram suiker
  • 100 ml. water
  • sliertjes van een hele citroen
  • 25 gram geschaafde amandelen

Lage taartvorm van 24 cm. doorsnee met losse bodem, zesteur, keukenmachine, fijne rasp, handmixer

Maak eerst de bodem. Smelt de boter voorzichtig in een pannetje of in de magnetron. Maal in een keukenmachine de amarettikoekjes fijn samen met de basterdsuiker, zout, gesmolten boter, amandelen en de naaldjes van het takje rozemarijn. Vet de taartvorm in met een beetje boter en verdeel het kruimelmengsel over de bodem en de randen van de vorm. Druk goed aan en zet dan in de koelkast om op te stijven.

Trek van de helft van een citroen hele dunne sliertjes met een zesteur. Rasp de andere helft van de citroen fijn. Breng 100 ml. water aan de kook met 100 gram suiker. Roer tot de suiker is opgelost en laat de citroensliertjes 10 minuten zachtjes koken. Laat ze vervolgens in het suikerwater afkoelen en leg ze daarna op een stukje bakpapier om enigszins op te drogen.

Week de gelatine in een schaal met ruim koud water. Breng de limoncello in een pannetje tegen de kook aan. Neem van het vuur en los hierin één voor één de uitgeknepen blaadjes gelatine op. Meng met het citroensap en de rasp en laat iets afkoelen. Meng vervolgens met de ricotta.

Klop in een andere kom met een mixer de mascarpone los met de poedersuiker. Spatel hier voorzichtig het ricotta-citroen mengsel door. Verdeel over de kruimelbodem in de taartvorm.

Verdeel de citroensliertjes en 25 gram geschaafde amandelen over de limoncello-ricotta taart. Laat de taart in de koelkast ca. 4 uur opstijven.

Summary
recipe image
Recipe Name
Limoncello-ricotta taart met amaretti bodem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

12 Comments

  1. Oh wat heeeerlijk weer. Krijg er helemaal trek van, echt goed dit.
    Mariska recently posted…Waarom ik geen Kylie Jenner Lip Kit ga kopenMy Profile

  2. Oh, dit ziet er heerlijk uit!

  3. Anne-Marie, wat doe je me aan?! Deze taart zag ik vanmorgen al op facebook en de hele tijd denk ik, oohhh die taart. Wat ziet dit er lekker uit!
    Eef recently posted…Krokante KikkererwtenMy Profile

  4. Ziet er heerlijk uit zeg! Leuk een bodem met amaretti, dat heb ik niet eerder gezien. 😀
    Lianne recently posted…Snelle appeltaartrepenMy Profile

  5. FabulousHeidi

    Watertand, kwijl… dit lijkt me echt zo lekker! Ik ben dol op gerechten met limoncello (sowieso limoncello haha) deze ga ik weer even onthouden!
    FabulousHeidi recently posted…Verse tagliatelle met lamsoren, rivierkreeftjes en papayaMy Profile

  6. Gemaakt voor mijn B.-Day; en hij was heerlijk! Volgende keer doe ik er denk ik iets meer citroensap (en limoncello 😉 in. De smaak viel bij mij nml wel erg subtiel uit. Maar we waren erg enthousiast. Deze gaat vaker gemaakt worden. Ik greep mis met de amaretti koekjes, dus ik heb cantuccini gebruikt. Was ook errug lekker hierin.

  7. Hoi Anne-Marie
    ff een vraag, wat doe je met de 100ml water met suiker waarin de citroen sliertjes gekookt zijn

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge