Home » Jalapeno dip met koriander

Jalapeno dip met koriander

Alweer wat jaren geleden aten we bij The Fishclub Kijkduin als appetizer een fantastische dip met Turks brood. Ik heb toen wel opgeschreven wat er naar mijn idee allemaal in zat, maar er nooit meer wat mee gedaan. Toen ik onlangs in een foodbox een verse jalapeno peper kreeg, dacht ik meteen weer aan de jalapeno dip met koriander!

jalapeno dip

Dip met Turks brood

En ja, het is gelukt! De dip is fris, pittig, romig, alles tegelijk. Echt heel lekker. Wij dippen erin met plakjes Turks brood, als appetizer of bij de borrel. Libanees platbrood zal er ook prima bij smaken.

jalapeno

Jalapeno

Je kunt het bijna geen recept noemen, meer het bij elkaar gooien van ingrediënten. Je moet alleen even de juiste combi weten. Verse jalapeno is lekker pittig, maar niet te. Gebruik wel de groene, de rode is drie keer scherper

Mijn jalapeno was een zogenaamde black bullet. Een speciale, bijna zwarte, jalapeno varieteit. Medium pittig (voor de kenners een Scoville van 2500-8000) en verkrijgbaar uit Nederland tussen februari en november. Bij AH, voor zo’n 0,40 cent per stuk.

scoville

Scoville

De schaal van Scoville is in 1912 ontwikkeld door Wilbur Scoville . Het meet de heetheid van pepers door de concentratie van capsaicine te meten. Capsaïcine is weer een stofje dat bepaalde zenuwen op de tong stimuleert. Capsaïcine is slecht oplosbaar in water, dus drink liever een glas melk of doe een stukje boter in je mond als de hitte je teveel wordt! Wij Nederlanders zijn sowieso niet veel gewend: een gerecht wordt door ons gemiddeld al als pittig ervaren rond de 500-1000 Scoville. De heetste peper is momenteel de Carolina Reaper, die meer dan 2 miljoen Scoville kan behalen. Spicy!

jalapeno dip

Jalapeno dip met koriander

  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 groene jalapeno peper
  • Paar takjes koriander (naar smaak)
  • Peper en zout

Hak de jalapeno en korianderblaadjes grof. Meng met de yoghurt, creme fraiche en citroensap en breng op smaak met zout en peper. Zet nog minstens een uur in de koelkast om alle smaken goed in te laten trekken. Serveer met Turks brood of stokbrood.

Summary
recipe image
Recipe Name
Jalapeno dip met koriander
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*