Home » Review Trek – eten onderweg – toen en nu
Review trek

Review Trek – eten onderweg – toen en nu

Als ik toen ik jong was had geweten wat ik nu weet, was ik net als Charlotte Kleyn culinair historica geworden! Een beroep waarin je passie voor eten en geschiedenis samenkomt, wat wil je nog meer? Gelukkig deelt Charlotte die passie met mensen zoals ik in haar boek Trek, eten onderweg – toen en nu! Ik review Trek en deel een paar leuke weetjes.

Review Trek

Charlotte Kleyn

Charlotte schreef al eerder samen met haar vader Onno Kleyn (ook niet de minste in culinair Nederland!) het boek Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland. Ze heeft het dus niet van een vreemde. Daarnaast schrijft ze o.a. voor Het Parool, Bouillon en Jan Magazine. Tip: op haar blog www.charlottekleyn.com plaatst ze regelmatig blogs die het boek niet gehaald hebben!

Review Trek

Als ik heel eerlijk ben koop ik zelden kookboeken, en er uit koken doe ik al helemaal niet vaak. Kookboeken die eigenlijk zijn geschreven om te lezen daarentegen, ben ik dol op. En als het dan ook nog eens een culinair-historisch kookboek is, dan sta je bij mij al 2-0 voor.

Voor Trek bezocht Charlotte archieven van de Marine en de Padvinderij, vliegtuigcateraars en musea zoals het Spoorwegmuseum in Utrecht. Om grondig onderbouwd maar met een heerlijk leesbare en enthousiaste schrijfstijl te vertellen over wat er onderweg gegeten werd, door de jaren heen. Van bermtoerisme tot de padvinderij, en van schepelingen op de VOC-schepen tot de luxe reiziger op de Oriënt Express. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met recepten die weliswaar geïnspireerd zijn op het verleden, maar door Charlotte zijn voorzien van een moderne touch.

Leerzame weetjes

Ik ben dol op feitjes en weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat vroeger veel scheepvaart personeel werd geworven in ruil voor ‘kost en inwoning’. Zij voeren mee ‘voor spek en bonen’. En aangezien er geen slaapruimte aan boord was, gingen de schepelingen in het ruim ‘onder zeil’ om een paar uurtjes te kunnen slapen!

En wist je dat je door de lage luchtdruk en lage luchtvochtigheid het eten aan boord van een vliegtuig tot wel dertig procent minder proeft? Vroeger werd geprobeerd dat op te vangen door het toevoegen van meer zout, suiker of room. Tegenwoordig wordt er meer gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. Een curry smaakt aan boord lekkerder dan een Hollands avg-tje!

Review trek

Koop Trek!

Omdat ik op mijn blog ook regelmatig schrijf over de geschiedenis van ons eten ga ik er vanuit dat mijn lezers bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. Ik zeg dan ook: kopen dit boek, je krijgt er geen spijt van!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*