Home » Geschiedenis van Calvé
Geschiedenis van Calvé

Geschiedenis van Calvé

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over de geschiedenis van producten en merken. Vooral oerhollandse merken met een lange historie hebben mijn grote belangstelling. Zoals de geschiedenis van Calvé!

De geschiedenis van Calvé

De geschiedenis van het Nederlandse merk Calvé begint in 1883 in Delft. Daar werd de Nederlandse Oliefabriek (NOF) opgericht door Jacques van Marken, die ook al eigenaar was van de Gist- en Spiritusfabriek. In de NOF wilde hij olie produceren uit pinda’s.

In 1898 fuseerde de NOF – 25 jaar na de oprichting – met de Franse onderneming Calvé. De naam ‘Nederlandsche naamlooze vennootschap Fransch-Hollandsche Oliefabrieken: Nouveaux Etablissements Calvé-Delft’ werd al snel omgedoopt tot ‘Calvé’. Al in 1928 nam Unilever (toen nog de Margarine Unie) Calvé over. In het logo van Calvé zie je overigens nog steeds de letters NOF staan!

Slaolie

Het bedrijf was in de begintijd vooral bekend van de Delftsche Slaolie, frituurvet (Delfia) en margarine (Delfrite). De Nederlandse huisvrouw moest wennen aan slaolie, maar na een prijsvraag rondom “Het gebruik van de Delftsche Slaolie in de keuken” in 1893 won het product al snel aan populariteit. De prijsvraag verscheen in de krant op 3 november 1983

Geschiedenis van Calvé

Voor de olie werden prachtige reclameaffiches gemaakt in jugendstil stijl door o.a. Jan Toorop en Jacques Zon. Deze stijl werd ook wel gekscherend slaolie-stijl genoemd.

Geschiedenis van Calvé

In 1913 verscheen een eerste receptenboek van Calvé, de eerste in een reeks van velen! Ook kon men in 1915 sparen voor een heuse Calvé kom waarmee je zelf mayonaise kon maken. Calvé begon zelf pas jaren later met de productie van mayonaise.

Arretje NOF

Bij de margarine kon je zegeltjes sparen (op de verpakking) voor een vijfdelige reeks boekjes over de avonturen van Arretje Nof. De boekjes werden in 1926 en 1927 geschreven en getekend door Johan Fabricius. Arretje (waarschijnlijk afgeleid van ‘arachideolie’) kwam uit Bagdad en beleefde allerlei avonturen.

In 1957 werd een nieuwe serie van Arretje Nof boekjes uitgebracht, dit keer geïllustreerd door Toonder Studio’s (o.a. bekend van Tom Poes).

Ook bracht de NOF een gratis receptenboekje uit, met o.a. de Arretjes Cake waarvan je het recept ook op mijn blog kunt vinden.

Calve pindakaas

Geschiedenis van Calvé pindakaas

Met de productie van de beroemde pindakaas werd in 1948 gestart. Dat hebben ze tot aan de sluiting van de fabriek in 2008 geroken in Delft! Ook de reclames van Calvé pindakaas zijn beroemd geworden. Want wie is er nou niet groot geworden met pindakaas?

Van de schattige Petje Pitamientje (1985) tot een jonge Evert van Bentem die boer wil worden én schaatser. Niet voor niets heeft Calvé Pindakaas al drie keer een Gouden Loekie gewonnen. Petje Pitamientje was zelfs een van de 12 genomineerden voor de prijs van de Gouden Loekie aller tijden, net als ‘Pietertje’ (met een jonge Pieter van den Hoogenband)

De productie van pindakaas is overgenomen door de Blue Bandfabriek in Rotterdam, de sauzenproductie is verplaatst naar fabrieken in het buitenland.

Meer geschiedenisverhalen lezen?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*