Home » Geschiedenis van beroemde gerechten #36: Nutella en Worchestershire saus
geschiedenis van beroemde gerechten - nutella

Geschiedenis van beroemde gerechten #36: Nutella en Worchestershire saus

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In deel 36 van de serie: Nutella en Worchestershire saus.

Nutella

Nutella is een hazelnootpasta voor op brood, van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd door hen in 1946 ontwikkeld als Giandujot en in 1964 op de markt gebracht als Nutella. Er wordt beweerd dat de pasta is bedacht uit gebrek aan cacao in de tweede wereldoorlog. Dat is echter niet waar. Gebrek aan cacao lag wel ten grondslag aan de ontwikkeling, echter dat gebeurde al bijna 150 jaar eerder, in 1806.

In die tijd verbood Napoleon de handel tussen het Europese continent en het Verenigd Koninkrijk, met als bedoeling de economie te ontwrichten. Dit had vooral gevolgen voor de import van producten uit Britse koloniale gebieden, zodat er een tekort ontstond aan producten als koffie, rietsuiker en cacao.

In Turijn, waar tegen de heuvels vele hazelnootbomen te vinden zijn, ontwikkelde chocolatier Michele Prochet een product van het kleine beetje cacao dat hij tot zijn beschikking had met hazelnoten. Het product kreeg de naam Gianduja, afkomstig van een carnavalesk marionet karakter uit Piemonte, een streek rijk aan hazelnoten. Deze gianduja was oorspronkelijk een harde solide massa.

Pietro Ferrero verkocht in 1951 zijn eerste Pasta Gianduja als creme, de ‘Supercrema gianduja’. Zijn zoon Michele – die wilde uitbreiden naar heel Europa – bedacht de naam “Nutella”, Het eerste potje Nutella dat op 20 april 1964 uit de fabriek in Alba rolde was een instant succes.

geschiedenis van beroemde gerechten - nutella

Zowel het logo als de vorm van de pot zijn sindsdien onveranderd gebleven. De vorm van de pot is zelfs als merk geregistreerd.

Wist je dat er zelfs een wereld Nutella dag is? Deze wordt sinds 2007 ieder jaar gevierd op 5 februari.

geschiedenis van beroemde gerechten - worchestershire saus

Worchestershire saus

Worchestershire sauce is een gefermenteerde vissaus voor gebruik in de keuken. Hoewel John Wheeley Lea en William Henry Perrins (Lea & Perrins) claimen de saus te hebben uitgevonden in 1837, besloot het Engelse Hooggerechtshof in 1867 dat zij geen merkrecht hadden op de naam Worchestershire en daarmee dus ook niet op de saus.

Gefermenteerde vissaus is al zo oud als de weg naar Rome. Sterker nog: het was in het Romeinse rijk van de 1e eeuw N.C. dat de saus Garum hoogtij vierde.

De saus werd gemaakt door (ingewanden van) vissen 2 tot 3 maanden te laten fermenteren onder toevoeging van zout en kruiden. De vloeibare umami saus zag er uit als oude honingwijn en was voor de Romeinen een ware delicatesse.

De saus van Lea & Perrins ontstond naar verluid toen Lord Marcus Sandys, oud gouverneur van India, de apothekers vroeg een saus na te maken die hij in India graag at. Het eerste resultaat mislukte echter gruwelijk en werd wegzet in de kelder. Toen ze die een paar jaar later wilde opruimen bleek de saus – eenmaal gefermenteerd – precies dat waar ze naar op zoek waren. De Worchestershire saus was geboren!

Worchestershire saus bestaat o.a. uit ansjovis, zout, suiker, azijn, uien en knoflook en wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Het is een belangrijk onderdeel van de de Bloody Mary en Caesar salade

Meer lezen over de geschiedenis van beroemde gerechten?

Bewaar de geschiedenis van Nutella en Worchestershire saus op Pinterest:

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*