Home » Zelf lavendel slagroomtruffels maken

Zelf lavendel slagroomtruffels maken

Zelf slagroomtruffels maken stond al een poosje op mijn to cooklijstje. Ik ben dol op truffels, en dan met name die van banketbakkers, dus handgemaakt! In Rijswijk zit een banketbakker (Lentz) die zich ook wel de truffelspecialist noemt en truffels verkoopt in smaken als licor 43, kokos en limoncello. Zalig!! Toen ik onlangs een pakketje met kruiden en specerijen mocht ontvangen wist ik dan ook direct wat ik met de lavendel uit dit pakje ging doen: zelf lavendel slagroomtruffels maken.

Zelf lavendel slagroomtruffels maken

En oh mijn god, wat zijn ze goed gelukt. Te goed zelfs, dit kan nooit goed zijn voor mijn (pas teruggewonnen) figuur! De subtiele zachte smaak van de lavendelroom en de pure cacao is gewoonweg hemels lekker! Kleine disclaimer dus vooraf: maak er niet teveel van of deel ze gul. Of plan even een extra rondje in de sportschool in. Per truffel…

Van Van Beekum specerijen mocht ik een pakketje met kruiden en specerijen uitzoeken. Een handige site waarop de meest uiteenlopende producten te krijgen zijn. Producten die je niet zo snel in de supermarkt tegenkomt tegen behoorlijk scherpe prijzen. Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis en vanaf 19,95 betaal je geen verzendkosten. De kruiden en specerijen worden standaard geleverd in handige strooibussen. Met de artikelen die ik besteld heb komen binnenkort nog meer recepten online!

Van Beekum

Zelf lavendel slagroomtruffels maken

Wat heb je nodig (25-30 stuks):

  • 100 ml slagroom
  • 1 eetlepel gedroogde lavendel
  • 165 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 165 gram poedersuiker
  • 200 gram pure chocolade
  • Cacaopoeder

Extra nodig: cocktailprikkers, plastic folie, (eventueel) spuitzak, zeefje, au-bain-marie pannetje 

Breng de slagroom met de lavendel in een steelpannetje net tegen de kook aan. Roer even door en zet het vuur uit. Laat de room volledig afkoelen en giet daarna de room door een zeefje. De lavendelbloemetjes kun je nu weggooien.

Klop met een mixer de roomboter, poedersuiker en de lavendelroom tot een luchtig mengsel. Bekleed een groot bord met plastic folie en spuit hierop bolletjesmet een spuitzak met glad mondje. Je kunt ook twee lepels gebruiken en hiermee bolletjes vormen, het hoeft allemaal niet super strak te zijn (lekker ambachtelijk, daar gaan we voor!). Als alle bolletjes opgespoten zijn (afhankelijk van de grootte zijn dat er 25-30 stuks) steek je een cocktailprikker door de truffels (er helemaal doorheen) en legt het bord even in de vriezer (zo’n 15 minuutjes).

Smelt intussen de chocolade au-bain-marie in een bakje boven een pan met heet water (mag ook in de magnetron). Doe ruim cacao in een diep bord en leg een schoon bord klaar om de truffels die klaar zijn op te leggen.

Neem nu steeds 5 truffels uit de vriezer (het is het beste als ze koud blijven). Haal de truffel door de gesmolten chocolade, schud het teveel af en leg ‘m daarna op het bord met de cacao. Schep met een lepel cacao over de truffel totdat hij helemaal bedekt is. Schud af en leg op het schone bord. Ga door met de volgende truffel en haal pas de volgende vijf truffelvullingen uit de vriezer als je klaar bent met de 1e vijf.

De truffels bewaar je in de koelkast en blijven minstens een week goed (as if…..)

Summary
recipe image
Recipe Name
lavendel slagroomtruffels
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

11 Comments

  1. Karin van Dam

    Oh heerlijk truffels als ik er eenmaal aan begin ……..

  2. Deze lijken me echt heerlijk! Ik maak graag truffels, maar eet ze nog liever op;).

  3. Ik vroeg me direct af waar ik lavendel vandaan moest halen. Bedankt voor de tip! Dit recept gaat op mijn lijstje! Fijn dat je ze een week zou kunnen bewaren, maar dat gaat ons hier echt niet lukken hoor hahaha.

  4. Dit ziet er heerlijk uit zeg! Ik ga ook eens op zoek naar lavendel. Lijkt me ook lekker bij fudge.

  5. Zien er heerlijk uit! Leuk om uit te proberen met bakken.. zelf heb/maak ik er ook weer meer tijd voor. Echt ontspannen bezig zijn!

  6. Sjoukje - meergeldminderstress

    Dit ziet er echt te lekker uit zeg!!!

  7. Wat een lekker recept! Leuk om eens te proberen.

  8. ohhhh dit had ik beter niet kunnen zien. Nee, nee, nee, ik ga het niet doen, eerst mezelf weer een beetje in normale vorm krijgen. Maar… sla ze wel op 😉

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*