Home » De poppenhuizen van mijn ouders

De poppenhuizen van mijn ouders

Al zo lang ik mij kan herinneren (sinds 1984) maken mijn ouders poppenhuizen. Gewoon als hobby, mijn ouders hebben allebei altijd gewerkt. Maar wat begon met één ouderwets poppenhuis is uiteindelijk een heus ‘museum van miniaturen’ geworden. Vandaag laat ik jullie een deel van deze bijzondere verzameling van poppenhuizen van mijn ouders zien.

Poppenhuizen van mijn ouders: De hobbykamer

Trots

Laat ik vooral beginnen te zeggen dat ik onwijs trots op mijn ouders ben. Wat een talent. Waar ik helaas niet veel van geërfd heb. Op het gebied van poppenhuizen maken dan hè. En het hebben van grenzeloos geduld, want ook dat heb je nodig. Iedere keer als ik bij mijn ouders ben moet ik weer even een kijkje nemen. In het toilet, waar een grote ‘letterbak’ hangt met allemaal miniatuurkamers in luciferdoosjes. In de woonkamer, waar de pronkstukken van dat moment staan. En in de hobbykamer, of moet ik het zeggen ‘het museum’?!

Miniaturen in luciferdoosjes

Talent

Talent dus, en dat hebben mijn ouders ieder op hun eigen manier. Mijn vader, die alles kan maken wat zijn oog ziet. Uit hout, metaal, papier of klei. Mijn moeder, die zoveel creativiteit en fantasie heeft, dat ze overal de mogelijkheden van ziet. Waar ik een glazen kraal zie, ziet mijn moeder de basis van een mini parfumflesje. Ook gaat mijn moeder graag naar beurzen en markten, om daar ideeën op te doen en mooie spullen te kopen die anderen weer gemaakt hebben.

poppenhuizen van mijn ouders

De poppenhuizen van mijn ouders – doorlopende ontwikkeling

De poppenhuizen hebben in de loop der jaren een ware ontwikkeling doorgemaakt. Het eerste huis was bij nader inzien wat te grof en niet altijd in verhouding (1:12). Toen de verzameling groter werd, begonnen mijn ouders meer met het maken van zgn ‘stijlkamers’ en winkels, zoals een bruine kroeg of een apotheek.

En toen tenslotte de ruimte echt penibel begon te worden gingen mijn ouders steeds vaker over op 1:144. En dat is dus HEEL ERG KLEIN!

Poppenhuizen van mijn ouders: stoffenwinkel

Mijn voorkeuren

Alle poppenhuizen, winkels en kamers zijn mij even lief. Maar ik heb natuurlijk ook mijn voorkeuren.

Mijn babykamer

Zoals deze exacte replica van de achterkamer van ons oude huis, waar mijn babykamer was. Mijn wiegje, de schommel, de box en zelfs het speelgoed, alles is exact nagemaakt zoals het vroeger was.

Poppenhuizen van mijn ouders: het huis van de kerstman

Of het huis van de Kerstman! Mijn moeder en ik hebben allebei een enorme zwak voor alles wat met kerst te maken heeft!

Schilderswinkel

De schilderswinkel (mijn vader is van oorsprong begonnen als schilder) is nog een kamer die ik koester. Al die mini-rolletjes behang, gedraaid op een cocktailprikkertje. De verfblikken, gemaakt van oude pillenkokers. De mini kleurenwaaier, de houten-meetlat….in alles zie je de liefde, bloed, zweet en tranen.

Apotheek

De apotheek is ook zo’n mooie stijlkamer waar alles de sfeer uitademt van vroeger. En jullie weten hoe nostalgisch ik ben!!

 Babykastje Bodhi

Niet te koop

Voor de goede orde: mijn ouders maken de poppenhuizen enkel en alleen als hobby en voor zichzelf. Ze zijn dan ook onbetaalbaar. Incidenteel maakt mijn moeder op verzoek, en alleen voor goede vrienden of familie, weleens geboortekamertjes. Natuurlijk heb ik er zelf ook eentje voor Bodhi! Er is nog zoveel meer: een bruine kroeg, een konditorei, een muziekwinkel, een stoffenwinkel, een oude winkel van sinkel, en, en, en…….

De poppenhuizen van mijn ouders zijn nu ook in bewegend beeld te bewonderen, want ze waren vrijdag 29 maart 2019 op tv bij RTL in Koffietijd (het hele item kijk je hier terug)! En op 17 december 2019 was er een heel leuk item op RTV Noord-Holland.

Mochten jullie meer willen zien, dan lees ik dat graag in de reacties! Ik schreef inmiddels al een tweede artikel: Meer poppenhuizen van mijn ouders.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

16 Comments

 1. Wat ontzettend gaaf! Dat zie je maar weinig. Ik kan me voorstellen dat het super is om daarmee op te groeien en wat een mooie details, heel erg leuk om te zien!

 2. Supercool! Erg mooi.

 3. Wat fan-tas-tisch!!!! De apotheek. Mijn hemel, wat een werk. Wat een precisie. Wat prachtig! Ik ben ontzettend impressed. Mooi dat je het ook in foto’s hebt vastgelegd.

 4. Jaaaa, en of ik meer wil zien! Ikvind dit geweldig❤️ Dit is mijn wereld!!

 5. Wat VERSCHRIKKELIJK MOOIOOOOIII ik Sil alles zien ? Vooral de monitoren en de winkel van sinkel helemaal gaaf en wat een enorm talent idd ongelofelijk chapeau papa en mama chapeau ❤️

 6. Wauw, prachtig en die details! Echt heel erg mooi.

 7. Hoi Anne-Marie,

  Mooi verhaal van je ouders, volg je al een tijdje, en vandaag maar eens aan je vader gevraagd of het zijn Anne -Marie is. Hij was even op kantoor.

  Ik ben een oud collega van je vader.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*