Home » Uit de moestuin: wat kunnen we al eten?
uit de moestuin- soep

Uit de moestuin: wat kunnen we al eten?

Door gastblogger Ellen Rebel – De uitdrukking “het groeit als kool” kent iedereen wel.. maar laat het groeien van een kool 3 tot 4 maanden zijn, wat zou impliceren wanneer een kind groeit als kool, dat het niet zo heel erg snel gaat.
Toch wil het wel lekker groeien nu in de moestuin. Regelmatig regen en zon, dat wil wel. Wat kunnen we al eten uit de moestuin?

uit de moestuin koolrabi

Koolrabi

Ik heb prachtige koolrabi’s geoogst. Een keer heerlijke koolrabi-soep  gemaakt maar ook een frisse zomerse salade, heel fijn gesneden met groene appels, rozijnen en pijnboompitten. Op de foto zie je een koolrabi die op de houtskool heeft gelegen. Het was een idee van Gijs om hem als bijgerecht zo te garen.

uit de moestuin- kittens

Hoe gaat het met de kittens?

Nou, die groeien met recht als kool. De oogjes zijn inmiddels open gegaan. We wegen ze elke dag en na een dag of 9 was hun geboortegewicht verdubbeld. Loes heeft ook al heel wat kraamvisite gehad met de nodige kraamcadeautjes. We houden haar wel angstvallig binnen want ik heb gelezen dat een poes na een week al weer op mannenjacht kan gaan. Dit is bij de poes van onze buurvrouw ook gebeurd.. Moederpoes was een nachtje de hort op, zij moest de kittens handmatig voeren en mevrouw moest 8 weken later weer 7 kittens baren. Daar zitten we niet op te wachten.

Uit de moestuin - oregano

Drogen van kruiden

In een kruidenbak heb ik diverse kruiden staan. Onder andere oregano, tijm, salie, peterselie, selderij en twee soorten munt. Afgelopen weken heb ik ook een paar keer oregano gedroogd. Oregano, soms ook wilde marjolein genaamd, past perfect bij tal van mediterrane gerechten, maar het is ook lekker bij gegrilde vis, in stoofpotjes, pastasauzen en in salades. Als je de blaadjes van de takjes afhaalt, in het donker laat liggen en elke dag even omhusselt, heb je al na een weekje gedroogde oregano.

Ik heb het op een bakblik in de oven staan. Op een gegeven moment roken wij een hele eigenaardige lucht in de keuken… niet te traceren.. wat bleek.. Frank had de oven aangezet en mijn oregano lag daar lekker te drogen. Het proces is hierdoor iets versneld gegaan.  Dit was even niet zo handy van Frank.

uit de moestuin - tuin

Minder afval

Sinds we hier wonen gooien we steeds minder weg. Zoveel dingen die normaliter in de prullenbak verdwijnen (of in de groenbak) wordt hier gebruikt. Wist je dat er jaarlijks 120 miljoen kilo koffiedik wordt geproduceerd in Nederland? Dat is maar liefst 120.000 ton! Mooie initiatieven zijn de laatste jaren ontstaan. Wel eens van Rotterzwam of Haagsezwam gehoord? Zij laten op koffiedik oesterzwammen groeien. Ik gooi mijn restjes in de moestuin. Koffiedik is een prima hulp bij het verbeteren van de bodem. Wormen zijn ook dol op koffie. Zij zorgen op hun beurt weer voor lucht in de grond en met hun uitwerpselen bemesten ze de bodem.

Verder bewaren wij de eierschalen en gooien deze ook weer in de moestuin. Deze bevatten waardevolle voedingsstoffen zoals calcium en andere mineralen.  Elke dag zijn we ook zo blij dat we de vijver met koikarpers opgedoekt hebben. Nu genieten we dagelijks van de prachtig aangelegde border. Kunnen jullie fotogenieke hond Pien ontdekken op deze foto?

Uit de moestuin: kruidenkraam

En wat is het nieuws wat ik aankondigde in mijn laatste blog?

Bij mijn laatste blog heb ik jullie verteld dat ik met de voorbereidingen bezig ben voor iets nieuws. Handy Frank heeft weer mooi werk geleverd. Hier in de buurt vind je heel veel kraampjes aan de weg met paprika’s, bloemen, tomaten. Het leek mij leuk een stalletje met kruiden voor het huis te hebben staan waar voorbijgangers voor weinig kruiden kunnen kopen. En zie daar, afgelopen weekend hebben wij het kraampje aan de weg gezet. In mijn volgende blog hoop ik jullie te melden of er al iemand hiervoor van zijn/haar fiets is gestapt om iets te kopen .

5 Comments

  1. Heerlijk weer om te lezen, geweldig! En koffiedik gooi ik ook al jaren in de tuin. Helpt ook tegen katten die kakken in je tuin ?

  2. Sonja Ingenluyff

    Hola Ellen en Frank,Wat leuk dat je nu stukjes schrijft als gastblogger.Jullie “home and garden” wordt steeds rijker met levende have en héél veel flora en groen.Ik word steeds nieuwsgieriger en kom graag weer een kijkje nemen wanneer ik in NL ben.Abrazos derde Benalmádena Costa.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*