Home » Zelf oesterzwammen kweken

Zelf oesterzwammen kweken

Op uitnodiging van Mariëtte (Overetengesproken) mocht ik in januari een workshop doen bij Rotterzwam. Zelf oesterzwammen kweken, hoe cool is dat! Ik vertel je er alles over.

zelf oesterzwammen kweken

Rotterzwam

Rotterzwam, gelegen in – je raad het al – Rotterdam, gelooft in een samenleving die kringlopen sluit, grondstoffen maximaal benut en meer plantaardige dan dierlijke eiwitten consumeert. Dat doen zijn door de productie van paddenstoelen of koffiedik, die zij ophalen bij lokale ondernemers. En de gekweekte paddenstoelen worden weer afgenomen door diezelfde ondernemers! Maandelijks zetten zij in zeecontainers 6.000-7.000 kilo koffiedik om in 1.200 tot 1.400 kilo oesterzwammen! Een perfecte circulaire economie dus! Rotterdam deelt graag haar ervaring en kennis en organiseert dan ook regelmatig rondleidingen, open dagen en workshops.

Oesterzwam kweken in actie!

Zelf oesterzwammen kweken

Ik mocht tijdens een workshop in de kwekerij in de Schiehaven zelf twee kweekzakken samenstellen. Kweekzakken gevuld met koffiedik en stro om mee naar huis te nemen en vervolgens zelf thuis oesterzwammen te gaan kweken. We kregen een uitgebreide uitleg, onder genot van door Mariëtte zelf gebakken zoete en hartige hapjes. En daarna gingen we in teams aan de slag met het correct afwegen en vullen van de zakken. Om na afloop nog even gezellig te proosten onder genot van oesterzwam bitterballen!

Rotterdamse goodiebag

Goodiebag

We kregen ook nog een fijne goodiebag mee naar huis, vol met Rotterdamse goodies! Een Oesterzwam biertje, een koffiezeepje, Ketelbinkie koffie, twee van mijn favoriete oude kaas van De Rotterdamsche oude en een heerlijke pot zeemansboter, pindakaas uit Rotterdam!

zelf oesterzwammen kweken

Thuis oesterzwammen kweken

Eenmaal thuis kon het ‘kweken’ gaan beginnen. De eerste vier weken was een niet te koude en niet te warme donkere plek de meest geschikte plaats voor het zelf oesterzwammen kweken. Dus hing ik de zakken maar aan mijn Brabantia kledingrek in de hal. Mijn mannen vonden het maar ‘goor’, die enorme zakken in de gang die iedere dag witter werden van de schimmel. Ik vond het fascinerend! De eerste paar weken gebeurde er niet veel, je zag alleen de bruine zakken langzaam aan wit kleuren. Maar als er dan ook iets gebeurd, dan gaat het rap. Van ieniemienie kleine kopjes op zondag tot mijn eerste oogstmoment vijf dagen later op donderdag!

zelf oesterzwammen kweken

Van mijn eerste oogst (700 gram oesterzwammen!) maakte ik heerlijke vegetarische shoarma.

oesterzwammen

 

Zelf oesterzwammen kweken!

De meeste koffie wordt thuis gedronken. En ook op jouw koffieprut doet de oesterzwam het goed! Daarom heeft Rotterzwam een growkit ontwikkeld, gewoon voor thuis op het aanrecht of de vensterbank. Met een zakje ‘broed’ en koffiedik uit jouw percolator, snelfilter, senseopad of espresso-apparaat kweek jij je eigen oesterzwammen! En het mooie is: je kunt de growkit meerdere keren opnieuw gebruiken. Word jij ook een #aanrecht-agrariër?

Je kunt de growkit kopen in de webshop of via één van de 70 verkooppunten.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

5 Comments

  1. Wat leuk om te lezen. Zon growkit zou hier zeker leuk zijn met 2 echt koffie leuten. 2 zoons die dit ontzettend spannend zouden vinden om te zien groeien.

  2. Leuk zeg zo’n workshop en zo’n growkit. Mijn man is een enorme koffieleut, dus koffie genoeg hier. Ik zou heel graag eens zelf oesterzwammen kweken, ben dol op alle paddestoelen en in het bijzonder op oesterzwammen. Ben ook benieuwd naar je recept van de oesterzwammenshoarma!

  3. Wat fascinerend zeg ! Ik sla deze over want drink geen koffie, maar wat een leuk en leerzaam idee.

  4. Ik weet dat paddenstoelen heel gezond zijn. Toevallig heb ik vandaag nog shiitakes gegeten, maar dat terzijde. Zelf kweken betekent natuurlijk dat je ze verser dan vers kunt bereiden. Nóg gezonder. En heerlijk in pasta of bij de rijst.

  5. Dit vind ik dus helemaal fantastisch! Ik heb al weken een krantenknipsel liggen over het kweken van oesterzwammen en zou dit heel graag uitproberen. Al was het alleen al voor de reactie van mijn vriend als er zoiets in de gang zou hangen. Ik kan het dan wel weer met hem goedmaken met een biertje, dat scheelt.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*