Home » Voorronde Duurzame Masterchef Den Haag
Duurzame Masterchef Den Haag

Voorronde Duurzame Masterchef Den Haag

Onlangs was ik gevraagd om te jureren bij de Duurzame Masterchef Den Haag competitie op de school van mijn zoon Bodhi. Duurzame Masterchef Den Haag is een jaarlijks terugkerende kookwedstrijd tussen diverse Haagse vmbo-scholen. Ook het Wellant College Madestein doet hier aan mee. En het team van Bodhi is door naar de finale!

Duurzame Masterchef Den Haag

Duurzame Masterchef wordt georganiseerd door de Gemeente Den Haag, afdeling Milieueducatie. Het is een kookwedstrijd voor middelbare scholen. Naast dat er een heerlijk product moet worden gemaakt, houden de leerlingen rekening met de duurzaamheid in hun keuzes voor de ingredienten. De leerlingen oefenen met:

  • het voorkomen van voedselverspilling
  • het maken van een bewuste, gemotiveerde keuze bij de voorbereiding, inkoop en bereiding van een gerecht
  • het rekening houden met de factoren Afval, Afstand, Energie en Keurmerken bij het doen van inkopen.

Duurzame Masterchef Den Haag

Voorronde

Ik was dus gevraagd voor de jury van de voorronde op het Wellant College Madestein. Hoewel ik natuurlijk niet geheel onpartijdig ben (lees: helemaal niet), hadden we hierover vooraf een duidelijke afspraak gemaakt. Mocht Bodhi’s team bij de eerste twee eindigen dan was de stem van het derde jurylid doorslaggevend. Gelukkig waren we het unaniem eens over de nummers 1 en 2. Het niveau was namelijk zo hoog dat er maar liefst twee teams van het Wellant College Madestein door mochten naar de finale in juni.

Duurzaam

De leerlingen hebben vooraf in de les al kennis gemaakt met wat duurzaam koken is. Zoals koken met seizoensgroente of de keuze voor de eiwitbron (waarbij vlees veel minder duurzaam is als bijvoorbeeld noten). Maar ook dat je goed plant en zo min mogelijk restjes over houdt en dat je bijvoorbeeld de pan op het deksel laat wanneer je water aan de kook brengt. Na de keuze voor het gerecht (dat binnen 35 minuten moet worden klaargemaakt) konden de leerlingen hun (duurzame) boodschappenlijst doorgeven.

Duurzame Masterchef Den Haag

Jureren

Bij het jureren hielden we rekening met een drietal aspecten waarop de leerlingen konden scoren.

  1. Techniek, organisatie en hygiëne. Werkten ze goed samen, werd er veilig, netjes en hygiënisch gewerkt?
  2. Duurzame keuzes recept en ingrediënten. Hoe duurzaam is het recept en het boodschappenlijst? Hoe duurzaam werd er gekookt?
  3. Het eindproduct. Hoe wordt het gerecht opgediend en gepresenteerd. Smaakt het lekker, hoe is de kleur, geur en combinatie?
Duurzame Masterchef Den Haag

Deelnemers Duurzame Masterchef Den Haag

Eigenlijk scoorde elk team wel goed qua eindproduct. Alles smaakte heerlijk, het was beslist geen straf om in de jury te zitten! De uiteindelijke winnaars scoorde met name op presentatie (vegaburger) en duurzame ingrediënten (voor de pesto van brandnetel en zevenblad gingen de leerlingen wildplukken).

De twee winnende teams gaan door naar de finale Duurzame Masterchef Den Haag onder leiding van chefkok Pierre Wind. Zij maken daarmee kans op eeuwige roem en een workshop van deze bekende kok. Ik ben er natuurlijk bij!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Karin van Dam

    Wat een goed initiatief zeg en wat leuk dat jij in de jury mag zitten

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*